Književnost

Otvoren konkurs za NIN-ovu nagradu za 2022. godinu

Otvoren konkurs za NIN-ovu nagradu za 2022. godinu
Foto: Ilustracija | Otvoren konkurs za NIN-ovu nagradu za 2022. godinu
N.N.

Časopis NIN obavijestio je javnost, autore i izdavače da je konkurs za NIN-ovu nagradu za 2022. i zvanično otvoren.

Imamo i novoizabrane članove NIN-ovog žirija koji će još ove godine raditi sa Teofilom Pančićem i Marijom Nenezić, kojima ističe mandat.

U žiri ulaze Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović. Marija Nenezić i Teofil Pančić odlučuju o najboljem romanu još ove godine.

S obzirom na to da je trojici članova istekao mandat, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović ušli su u novi saziv NIN-ovog žirija. Teofil Pančić i Marija Nenezić biraće najbolji roman i tokom 2022.

Žarka Svirčev je naučna saradnica u Institutu za književnost i umjetnost u Beogradu. Osnovne i master studije završila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Akademska sfera interesovanja su joj feminističke studije periodike, avangarda i tradicije romana u srpskoj književnosti. Objavila je četiri knjige: "Ah, taj identitet!" (o stvaralaštvu Dubravke Ugrešić, 2011), Vinaverova književna republika (2017), Portret prethodnice: Draga Dejanović (2018) i Avangardistkinje.

Ogledi o srpskoj (ženskoj) avangardnoj književnosti (2018), za koju je dobila nagradu "Anđelka Milić". Sa dr Jelenom Milinković uredila je međunarodni zbornik naučnih radova Ženski pokret (1920–1938).

Priredila je knjigu Nemiri između četiri zida: izbor pripovedaka književnica prve polovine 20. veka (2021). Književnu kritiku kontinuirano objavljuje u Poljima, Beogradskom književnom časopisu i na portalu Komuna Links.

Milena Đorđijević diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistarski rad na temu Teorijski aspekti problema zla u stvaralaštvu Dž. M. Kucija“ odbranila je 2010, a doktorski rad Teorijski aspekti sukoba Istoka i Zapada u delima Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Ive Andrića, Džona Maksvela Kucija i Orhana Pamuka“ 2016. godine.

Radila je kao spoljni saradnik njemačkog časopisa za književnost i kulturu WortMosaik i njemačke izdavačke kuće GoluBooks. Radi u Narodnoj biblioteci Srbije kao urednica književnih i tribinskih programa, u okviru kojih je, samo u kontekstu ciklusa "Večeri na Kosančiću", intervjuisala oko stotinak savremenih pisaca iz Srbije i regiona.

Objavljuje naučne radove i književne prikaze u naučnoj i književnoj periodici. Višegodišnja je saradnica Politikinog podlistka Kulturni dodatak za koji redovno piše eseje, književne prikaze, književnu kritiku, te radi intervjue sa književnicima.Kopriređivač je publikacije Pisci iz Srbije i autorka naučne monografije Sukob Istoka i Zapada u djelima Dostojevskog, Andrića, Pamuka i Kucija.

Goran Korunović radi kao docent na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavljivao je književnu kritiku u periodici (Danas, Letopis Matice srpske, Polja, Koraci, Kvartal) i na portalu Glif.

Autor je knjiga Gostoprimstva (2011, poezija), Reka kaiševa (2012, poezija), Literatura i opasnost (2013, komparativni ogledi), Crvena planeta (2014, poezija), Usta bez kapaka (2019, poezija), Muze ideologije (2020, komparativna studija).

Bavi se proučavanjem modernih južnoslovenskih književnosti, sa posebnim interesovanjem za modernistički roman i savremenu poeziju.

NIN-ova nagrada, najznačajnije domaće književno priznanje, dodjeljuje se od 1954. godine. Aktuelna dobitnica, književnica Milena Marković, nagrađena je u januaru za knjigu Deca, u izdanju kuće LOM.

Pozivaju se autori i izdavači da romane, napisane na srpskom jeziku, zavedene u nacionalnoj biblioteci i prvi put objavljene 2022. godine, pošalju na konkurs, u najmanje šest primjeraka, na adresu nedjeljnika NIN (Cetinjska 1, 11.000 Beograd), odmah po objavljivanju, a najkasnije do 15. decembra 2022.

Spisak pristiglih djela ažuriraće se na sajtu nedeljnika NIN, www.nin.co.rs. a ime 69. dobitnika najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja biće saopšteno sredinom januara 2023., pošto prethodno budu određeni širi, uži i najuži izbor.

Konačna odluka biće saopštena sredinom januara 2023.

(Telegraf)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije