Književnost

Otvoren konkurs za izbor najboljeg dramskog teksta

Otvoren konkurs za izbor najboljeg dramskog teksta
Foto: Srna | Otvoren konkurs za izbor najboljeg dramskog teksta

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Javnom ustanovom "Grad pozorište" Gradiška raspisalo je javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog domaćeg dramskog teksta pod nazivom "Reci naglas" radi jačanja savremene pozorišne scene i razvoja pozorišnih sredina.

Pravo prijavljivanja imaju državljani Republike Srpske i BiH sa mjestom prebivališta u Srpskoj, dok dramski tekst treba biti napisan na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Srpskoj, može pripadati bilo kojoj dramskoj vrsti ili žanru i ne može biti za lutkarsko djelo ili dječije predstave, niti prethodno objavljen ili scenski postavljen, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi da će prvoplasirani autor biti nagrađen sa 10.000 KM, drugoplasirani sa 3.000 KM i trećeplasirani sa 2.000 KM, a nagrade dodjeljuje "Gradsko pozorište Gradiška", pod pokroviteljstvom resornog ministarstva.

U posebnoj publikaciji biće objavljeni i drugi uspješni radovi prispjeli na ovaj konkurs.

Nakon izbora teksta, "Grad pozorište" iz Gradiške naredne će godine, na osnovu odabranog teksta, predstavu postaviti na scenu koja će biti premijerno izvedena u sezoni 2022/23. i igraće na redovnom repertoaru.

Četiri kratka video materijala koji su dio promotivne kampanje mogu se pogledati na zvaničnom jutjub kanalu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Konkurs je otvoren do utorka, 15. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije