Književnost

Otvorena biblioteka u Stanarima

Otvorena biblioteka u Stanarima
Foto: Srna | Otvorena biblioteka u Stanarima

​Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je danas u Stanarima Narodnu biblioteku čiji je fundus više od 16.000 jedinica informatičko-bibliotečke građe, sa izdvojenim odjeljenjima za djecu i odrasle, multimedijalnom čitaonicom i modernom računarskom opremom.

Trivićeva je rekla novinarima da je danas veliki dan za opštinu Stanare koja sa oko 15.000 stanovnika ima kredibilnu ustanovu kulture sa bibliotečkim fondom većim od 16.000 naslova.

"Biblioteka će se baviti i izdavačkom djelatnošću, moći će da izdaje publikacije i časopise, što je veoma važno kako bi se omogućilo i književnicima sa ovog područja da učestvuju u razvoju književne scene u opštini Stanari", izjavila je Trivićeva, koja je svečanu vrpcu presjekla zajedno za načelnikom opštine Stanari Radojicom Ćelićem.

Ona je ukazala na značaj decentralizacije kulture u Republici Srpskoj i širenja u sve lokalne zajednice, da bi bile otvorene i pristupačne svim građanima.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić najavio je nastavak podrške ovoj ustanovi u obogaćivanju bibliotečke građe.

"Opština je u Biblioteku uložila više od 30.000 KM, a na podračunu Biblioteke trenutno se nalazi 50.000 KM", rekao je Ćelić, zahvalivši za podršku resornog ministarstva u realizaciji ovog projekta.

Direktor Javne ustanove Narodna biblioteka Stanari Dijana Bajić Bilanović rekla je da je realizacija projekta osnivanja Biblioteke trajala oko godinu dana i navela da ova ustanova sadrži odjeljenja za djecu i odrasle, multimedijalnu čitaonicu.

Ona je kao najveći izazov navela prikupljanje knjižnog fonda i zahvalila svim donatorima koji su u tome pomogli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije