Književnost

Otvorena izložba "Srpski prosvjetitelji"

Otvorena izložba "Srpski prosvjetitelji"
Foto: N.N. | Otvorena izložba "Srpski prosvjetitelji"

PRIJEDOR - U Prijedoru je večeras, povodom 1.150 godina od smrti jednog od tvoraca prvog slovenskog pisma Svetog Ćirila, otvorena izložba "Srpski prosvjetitelji" autora Jelenka Bojića.

Bojić je na otvaranju izložbe istakao da je ovaj projekat osmislilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Banjaluke, čiji je on predsjednik Gradskog odbora.

"Istorijski posmatrano postoje četiri perioda u razvoju srpske kulture za koja smo smatrali da su važna za srpski identitet i kulturu. To su uzimanje hrišćanstva, doba Ćirila i Metodije, stvaranje moderne srednjevjekovne države u doba Svetog Save, potom Dositej Obradović, koji je mnogo toga donio u Srbiju i postao prvi ministar prosvjete i Vuk Karadžić, koji je reformom jezika i pisma učinio mnogo da se Srbi uvrste u moderne evropske narode", rekao je Bojić.

On je dodao da je od građe, koja je prikupljana više godine, nastala moderna izložba sa tekstom i slikom.

"Pošto živimo u moderno doba, učinili smo da se sve to može gledati i elektronski", rekao je Bojić.

On je dodao da je u pitanju putujuća izložba koja putuje od škole do škole jer je namijenjena institucijama kao nastavno sredstvo, te da je u Prijedoru izložen dio koji se odnosi na Ćirila i Metodija i na početke slovenske pismenosti.

Istoričar Željko Vujasinović je naglasio da svi narodi nastoje da sagledaju gdje su njihovi počeci, te da je otuda važnost ove izložbe, budući da se u jednom dijelu dotiče prvih srpskih prosvjetitelja.

"Ćirilo i Metodije su, prije svega, slovenski prosvjetitelji i kao i svi slovenski, i srpski narod preko njih ulazi u istoriju", rekao je Vujadinović.

Direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Mara Ećim rekla je da je izloženo 18 panoa na kojima je prikazan život i rad srpskih prosvjetitelja Ćirila i Metodija.

Izložbu, koju je organizovala Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije", do kraja ove godine moći će da pogledaju građani Prijedora zainteresovani za istoriju srpske pismenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije