Književnost

Otvoreni Međunarodni književni susreti u Banjaluci

Otvoreni Međunarodni književni susreti u Banjaluci
Foto: N.N. | Otvoreni Međunarodni književni susreti u Banjaluci

BANJALUKA - Šeste Međunarodne književne susrete u četvrtak uveče, u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, pozdravnom besjedom svečano je otvorio Predrag Bjelošević, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS), u čijoj se organizaciji i odvija ova književna smotra, na kojoj će u tekućoj godini gostovati pisci iz osam zemalja - Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Slovačke i iz Republike Srpske.

Iako su na samom otvaranju bili najavljeni Elka Njagolova, ovogodišnja dobitnica nagrade književnih susreta iz Bugarske, i Risto Vasilevski iz Makedonije, oni nisu stigli na samo otvaranje, ali će učestvovati u ostatku programa susreta.

Pored samog Bjeloševića, koji je jednom svojom pjesmom i zatvorio program svečanog otvaranja, u programu su učestvovali Ileš Feher (Mađarska/Srbija), Zdenka Valent Belić (Srbija/Slovačka), Martin Prebuđila (Srbija/Slovačka), Bećir Vuković (Crna Gora), Jovica Đurđić (Hrvatska), Ranko Risojević, Jovanka Stojčinović Nikolić, Goran Vračar, Miladin Berić, Valentina Milačić, Milan Rakulj i Danijel Gatarić (Republika Srpska). Program svečanog otvaranja muzički su obogatili Valentina Milekić Kovačić, sopran, i Mladen Janković, klavir, a voditeljka programa bila je glumica Đurđa Vukašinović.

"Časopis se za veoma kratko vrijeme nametnuo svojim kvalitetom i estetskim izgledom, piscima, umjetnicima i čitalačkoj publici na srpskom govornom području", poručio je Bjelošević. On je otkrio i da su programski sadržaji šestih Međunarodnih susreta na matrici prethodnih, te da će se književnici predstaviti u Kulturnom centru Banski dvor, na 26. Međunarodnom sajmu knjige u Sportskoj dvorani Borik, u banjalučkoj gimnaziji, te u Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić, gdje je najavljeno i zatvaranje susreta u subotu u 18 časova.

"Za Udruženje književnika Republike Srpske Međunarodni književni susreti imaju poseban značaj jer nas povezuju sa svijetom i svjetskom književnom scenom koja, nažalost, veoma malo poznaje književnost koja se stvara u Republici Srpskoj, a još manje našu bogatu književnu i kulturnu baštinu", zaključio je Bjelošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije