Književnost

Otvoreno 49. Brankovo kolo, Bećkoviću uručena povelja

Otvoreno 49. Brankovo kolo, Bećkoviću uručena povelja
Foto: Tanjug/Arhiva | Otvoreno 49. Brankovo kolo, Bećkoviću uručena povelja

U Sremskim Karlovcima su svečano otvoreni 49. Brankovo kolo i "Prolećni Brankovi dana 2020", a Matiji Bećkoviću je uručena "Velika povelja Brankovog kola" za "doprinos ljepoti i razvoju poezije, za stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara i dela Branka Radičevića".

Uručujući nagradu laureatu, predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić je istakao da je Bećković graditelj Brankovog kola kroz sve ove decenije i da sa drugim pkesnicima i umketnicima predstavlja elementarnu snagu Brankovog kola.

Bećković je istakao da je Branko Radičević bio prvi pjesnik za koga je čuo i koji je izgledao onako kako je on, kao dječak, pjesnika zamišljao.

"Branko je bio i prvi pesnik koji je Karlovačku gimnaziju i grad u kojem je pohađao školu opevao i uzdigao, tako da je Gimnazija postala simbol Sremskih Karlovaca, poput Karlovačke bogoslovije. Bio je i prvi pesniik koji se zavetovao da neće pisati dok ne poseti Kosovo. Prvi je opevao Crnu Goru, prvi u stih stavio Njegoša, i to za njegovog života, a da ni Njegoš ni savremenici nisu imali prigovora", rekao je Bećković.

Obrazloženje žirija pročitala dramska umjetnica Danica Petrović, koja je tokom programa nadahnuto kazivala i dvije Brankove pjesme "Devojka na studencu" i "Ukor", saopštili su organizatori mnifestacije. Nastupili su i mladi bogoslovi, đaci Karlovačke bogoslovije "Sveti Arsenije Sremac", kao i pjesnici-đaci Karlovačke gimnazije.

Matija Bećković je prvi pjesnik koji dobija ovo prestižno priznanje.

Dosadašnji laureati su dramski umjetnici Miša Janketić, Vesna Čipčić i Vico Dardić, operska pjevačica Vera Kovač Vitkai, psihijatar i književnik Vladeta Jerotić, kantautorka Ljiljana Petrović, raniji predsjednik Brankovog kola, Bogdan Vinokić, režiser Milan Pletel i drugi.

Na Stražilovu će danas mladi pjesnik Rastko Lončar položiti cvijeće i zapaliti svijeću na Brankovom grobu, a zatim će biti uručene nagrade "Stražilovo" Zdenki Valent Belić, Marku Milovanoviću Marunu i Milanu Gromoviću.

U novim okolnostima, Brankovo kolo se od 4. do 14. septembra održava kao dvije sjedinjene manifestacije: "49. Brankovo kolo" i "Prolećne Brankove dane 2020", a programi će biti realizovani u terminu matinea, od deset časova na otvorenim prostorima, u bašti Muzeja i Brankovog kola i na Stražilovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije