Književnost

Otvoreno 52. "Brankovo kolo"

Otvoreno 52. "Brankovo kolo"
Foto: brankovokolo.org | Otvreno 52. "Brankovo kolo"

SREMSKI KARLOVCI - Kulturna manifestacija "Brankovo kolo", posvećena najpoznatijem pjesniku srpskog romantizma Branku Radičeviću, otvorena je danas u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima.

Program 52. "Brankovog kola" biće održan u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a trajaće do 18. septembra.

Ova najveća pjesnička i kulturna manifestacija u regionu održava se u znaku Radičevićevog dvostiha "Htedo` dugu da sa neba svučem, dugom šarnom da sve vas obučem".

Manifestacija je počela besjedom pjesnika Slobodana Zubanovića, kojem je za ukupni pjesnički opus dodijeljena statueta Branka Radičevića, dok je Velika povelja "Brankovog kola" uručena dirigentu i profesoru Jovanu Travici, prenosi Srna.

Predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić rekao je da je Radičević veliki motiv i daje priliku da se pokaže koliko kultura važna i koliko se nije dobro poigravati i improvizovati sa njom.

On je podsjetio da se naredne godine navršava 200 godina od rođenja Radičevića, što će biti prigogno obilježeno.

Dobitnik Velike povelje, prestižnog priznanja za životno djelo, Jovan Travica rekao je da je ova nagrada za njega velika satisfakcija, ali i obaveza s obzirom na imena prethodnih dobitnika.

Tokom ove manifestacije nastupiće i vrsni pjesnici različitih generacija, a biće uručena i Međunarodna nagrada "Branko Radičević" Jeleni Lengold, te prestižne nagrade "Stražilovo" Andreju Jeliću Mariokovu za ukupni pjesnički opus, kao i LJiljani Pavlović Ćirić i Dimitriju Nikoliću za najbolje pjesničke knjige.

U okviru manifestacije biće održan "Stražilovski miting poezije" na kojem će učestvovati 30 pjesnika raznih generacija, kao i posebni programi-portreti priređeni pjesnicima Vojislavu Karanoviću i Goranu Labudoviću Šarlu.

Biće promovisan i Zbornik radova "Stvaralaštvo Nenada Grujičića" sa okruglog stola održanog na "Prolećnim Brankovim danima 2023" povodom 40 godina od njegovog dolaska na "Brankovo kolo".

Predviđen je i 31. Filozofski simpozijum o temi "Ličnost i subjektivnost", dok će u okviru "Hrišćanskih tema" arhimandrit Kleopa Stefanović govoriti o monaštvu u svijetu i vremenu.

Tokom manifestacije nastupiće i pojci karlovačke Bogoslovije "Sveti Arsenije Sremac", kao i hor Karlovačke gimnazije, a tradicionalni 35. šahovski Pjesnički turnir biće organizovan kao simultanka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije