Književnost

Partizanske pjesme upisane u registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Slovenije

Partizanske pjesme upisane u registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Slovenije
Foto: Pexels/Suzy Hazelwood | Partizanske pjesme upisane u registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Slovenije

​Partizanske pjesame nedavno su upisane u registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Slovenije, prenijeli su danas slovenački mediji.

Slovenačke partizanske pjesme pojavile su se tokom Drugog svjetskog rata, a nakon rata nastala je bogata produkcija kompozicija partizanskih pjesama pisanih za horove, prenosi RTV Slovenije.

Inicijativu za upis partizanskih pjesama u registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Slovenije dao je Partizanski hor koji djeluje kao udruženje u Ljubljani.

Pored Partizanskog hora, kao nosioci upisa su i Ženski hor Kombinat i Muški hor Slave klavore iz Maribora, a u registar je uvršteno oko 100 pjesama koje se nalaze u raznim bibliotekama i arhivama s ciljem da budu sačuvane za buduće generacije.

U saopštenju slovenačkog ministarstva kulture se navodi da slovenačke partizanske pjesme potiču od narodnih bojnih pjesama, a nastale su tokom Drugog svjetskog rata.

U početku su partizanske, kao i borbene, rodoljubive, radničke i revolucionarne pjesme pjevale grupe partizanskih boraca koji su bili dio pozorišnih ili kulturnih grupa koje su nastupale na kulturnim manifestacijama u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije