Književnost

"Pečat varoši sremskokarlovačke" u rukama laureata

"Pečat varoši sremskokarlovačke" u rukama laureata
Foto: N.N. | "Pečat varoši sremskokarlovačke" u rukama laureata

SREMSKI KARLOVCI - U Sremskim Karlovcima, u bašti Muzeja i "Brankovog kola", danas su na svečanom zatvaranju 49. "Brankovog kola" uručene nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke" pjesnicima Nedeljku Babiću, Danilu Jokanoviću, Milošu Jankoviću i Radmilu V. Radovanoviću.

Nagrade je uručio Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", naglasivši značaj kontinuiteta i jedinstvene, katarzične ljepote programa "Brankovog kola" u vrijeme pandemije koja je iz ležišta pomjerila kulturu kao najznačajniji trag ljudske civilizacije.

U ime nagrađenih zahvalio je Miloš Janković ističući besmrtni pjesnički značaj Sremskih Karlovaca, Branka Radičevića, Stražilova i "Brankovog kola".

"Pozicija pesnika je takva da, tvrdim - nema uzaludnijeg posla od bavljenja poezijom, od pisanja poezije. Uzaludan, sizifovski, malo cenjen posao. A važan, a neophodan, a dušespasan, ne samo za pesnika. Mada, iskreno govoreći, nije mnogo bolje bilo ni ranije, ali se u jednom periodu barem moglo kako-tako živeti od pisanja poezije. Mada, nema prave poezije, ni pravog pesnika, ako on ne živi za poeziju, zbog nje i njom, a od nje - ako je to ikako moguće. I, da dodam, siguran sam - poezija će preživeti, nadživeti i ovo vreme. Ona je večna, uprkos svemu", kazao je Janković ranije za "Nezavisne" povodom "Pečata varoši sremskokarlovačke".

Podsjećamo, priznanje je trebalo da bude uručeno u martu tekuće godine na "Prolećnim Brankovim danima", koji nisu održani zbog pandemije virusa korona. Juče, na 49. "Brankovom kolu", prilikom uručenja nagrade laureati su kazali po jednu svoju pjesmu.

"Ova nagrada puno mi znači zato što je vezana za ime velikog pjesnika Branka Radičevića. Branka sam počeo čitati i voljeti još u osnovnoj školi. Njegovi stihovi još trepere u meni, a nagrada predstavlja dalji podstrek za rad, koji će neko u futuru drugom možda da cijeni", rekao je Radmilo V. Radovanović takođe povodom nagrade.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" jedna je od najstarijih pjesničkih nagrada u Srbiji i regionu, traje 53 godine. Na samom startu, daleke 1967. godine, uručeno je šest nagrada. Među dosadašnjim dobitnicima su Miodrag Pavlović, Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Dara Sekulić, Dragan Kolundžija, Raša Popov, Novica Tadić, Milan Nenadić, Darinka Jevrić, Vojislav Despotov, Stevan Tontić, Đorđo Sladoje i drugi.

Na svečanom zatvaranju kazivana je i pjevana čuvena i u narodu uveliko ukorijenjena Brankova pjesma "Ukor", u interpretaciji Danice Petrović i Katarine Popović, a čula se i pjesma slične slave "Devojka na studencu". Nastupili su i daroviti mladi pjesnici, đaci najstarije, čuvene Karlovačke gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije