Književnost

Perl Bak književnica iz kineskog svijeta ovjenčana Nobelom

Perl Bak  književnica iz kineskog svijeta ovjenčana Nobelom
Foto: N.N. | Perl Bak književnica iz kineskog svijeta ovjenčana Nobelom

Književnica Perl Sajdenstriker (1892-1973), poznata po muževljevom prezimenu Bak, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za seriju romana iz kineskog života, rođena je 26. juna 1892. godine.

Bakova, koja je imala i kinesko ime - Saj Džendžu, pisala je knjige za djecu i eseje. Kao kćerka misionara dugo je živjela u Kini.

Poslije Drugog svjetskog rata osnovala je Fondaciju "Perl Bak" za pomoć djeci američkih vojnika koji su služili u Aziji.

Toj fondaciji je 1967. godine testamentom ostavila najveći dio prihoda od knjiga - više od sedam miliona dolara.

Napisala je romane: "Dobra zemlja", "Sinovi", "Zmajevo sjeme", "Rastureni dom", "Majka", "Izgnanstvo", "To ponosno srce", "Obećanje", "Paviljon žena" i "Božur".

Prvo je naučila kineski jezik, a tek naknadno engleski.

Pisala je romane, pripovijetke i priče za djecu. U književnosti se javlja romanom "Istočni vjetar, zapadni vjetar", a njeno najpoznatije djelo je roman "Dobra zemlja", za koji je nagrađena Pulicerovom nagradom.

"Dobra zemlja" je prvi dio trilogije koja se nastavlja romanima "Sinovi" i "Rastureni dom".

Napisala je još jednu trilogiju koja počinje romanom "Zmajevo sjeme", knjizi o uticaju kinesko-japanskog rata na porodicu Ling Tan, koja se pod pritiskom strahota u okupiranom Nanđingu morala pridružiti gerilcima, zatim "Obećanje", te završnu knjigu trilogije "Paviljon žena", koji obrađuje društvene norme patrijarhalne Kine.

Njen posljednji nezavršeni roman "Vječno čudo" otkriven je tek 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije