Književnost

Perpetuum mobile objavio Program Y+, priručnik za zdrav život mladih

Perpetuum mobile objavio Program Y+, priručnik za zdrav život mladih
Foto: N.N. | "Perpetuum mobile" objavio "Program Y+", priručnik za zdrav život mladih

Institut za razvoj mladih i zajednice "Perpetuum mobile" objavio je priručnik "Program Y+" u kojem je predstavljen rad sa mladima s ciljem razvoja njihovih zdravih i prosocijalnih životnih stilova.

Milica Jovičić, portparol Instituta "Perpetuum mobile", rekla je za "Nezavisne" da je "Program Y+" dio šireg programa poznatog pod nazivom "Inicijativa mladića", koji se u nekoliko balkanskih zemalja razvija od 2006. godine.

"Budući da je 'Program Y' namijenjen uvođenju rodno transformativnog programa u obrazovne sisteme širom Balkana, javila se potreba da se 'Program Y+' proširi sadržajima i aktivnostima koji neće nužno imati svoju primjenu u školama, već će biti zgodne za primjenu u drugim ustanovama i sa drugim ciljnim grupama", kazala je Jovičićeva.

Prema njenim riječima, "Program Y+" je paket aktivnosti koje su razvijale različite organizacije u nekoliko balkanskih država, dok su u priručniku predstavljene aktivnosti koje je osmislio Institut za razvoj mladih i zajednice "Perpetuum mobile".

"Te aktivnosti su: program vikend pauze, rad u Dnevnom centru sa djecom u riziku, rad sa centrima za socijalni rad u banjalučkoj regiji, istraživanje o sklonostima mladih prema ekstremizmu, rad sa veteranima iz različitih zaraćenih strana u BiH te okrugli sto sa diplomatskim misijama", objasnila je Jovičićeva.

Dodala je da su radionice koje su obuhvaćene priručnikom "Šta je nasilje?", "Pregovaračke vještine", "Etiketiranje", "Šta radim kad sam ljut/a?" i "Razgovor o alkoholu i alkoholizmu".

"Jedan od takvih programa su i kulinarske emisije pod nazivom 'Zakuvaj muški', u kojima momci pripremaju jela i tako ruše rodne stereotipe. 'Program Y+' dostupan je za preuzimanje na sajtu Instituta 'Perpetuum mobile' www.pm.rs.ba", rekla je Jovičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije