Književnost

Pet novih naslova premijerno u izdavačkoj kući Geopoetika

Pet novih naslova premijerno u izdavačkoj kući Geopoetika
Foto: geopoetika.com | Pet novih naslova premijerno u izdavačkoj kući Geopoetika

BEOGRAD - Pet novih knjiga upravo je objavljeno u izdavačkoj kući Geopoetika - "Bajkovita čudovišta" Alberta Mangela, "The Gorgons" Mire Otašević (prevod na engleski jezik), "Jugosloveni" Borisa Miljkovića, "Pelerina: aveti avatara" Radivoja Šajtinca i "Hostel Kalifornija" Zvonka Gazivode, javili su iz tog izdavaštva.

Drakula, Alisa, Supermen i drugi književni prijatelji sa autorovim ilustracijama čine okosnicu "Bajkovitih čudovišta", gdje je Mangel ekskluzivno, za srpsko izdanje, pridodao lik Kraljevića Marka.

U prevodu sa engleskog Vladimira Kopicla, u knjizi su i mnogi junaci bajki i svjetske literature - Crvenkapa, Kapetan Nemo, Džim iz Haklberi Fina, Don Žuan, Fibi iz romana "Lovac u žitu", Uspavana lepotica, biblijski Jov, Robinson Kruso, Jevrejin lutalica, Kvazimodo, Karađoz, Satana, Hamletova majka, Frankenštajnovo čudovište, Faust.

"Zabavno, razuzdano putovanje kroz Svet čuda jednog od naših najnezasitijih i najvećih čitalaca", zapisala je popularna spisatejica Margaret Atvud (Sluškinjina priča) na Tviteru.

Prevod Nikola Burgunda na engleski jezik romana "Gorgoni" (2017) Mire Otašević takođe je novi poduhvat "Geopoetike", koja ima svoju ediciju prevoda domaćih pisaca na engleski.

Autorka je uveliko odomaćena u ovoj izdačkoj kompaniji, jer je objavila upravo za njih prethodne romane - Magamal (1994), Ničeova sestra (1999), Beket i jastog (2005), Zmajevi od papira (2008) i Zoja (2012).

U "Gorgonima" prepliću se i sudaraju biografije pisaca, glumaca, muzičara, slikara, muškaraca, žena, ljubavnika, policajaca, vojnika, dželata, žrtava i ubica, preživjelih i mrtvih.

Breht, Bojs, Đango, drugi znani i neznani, stvarni i nestvarni, različitog porijekla i jezika, raspeti u vremenu sa svjetskim ratovima, razornim i "hladnim".

Dramaturg po vokaciji, Otašević je postavila prostorne granice u kojima se kreću, gube i nestaju njeni junaci, široko, od Berlina, Moskve, Zagreba, preko Kopenhagena, Barselone, Madrida, Pariza, do gradova smrti na evropskom istoku.

Reditelj, pisac, scenarista, svestrani umjetnik Boris Miljković donosi novi roman "Jugosloveni", o kome glavni urednik i osnivač Geopoetike - Vladislav Bajac ističe da je ovo zapravo 16-milimetarska traka koja se otrgla u format knjige: dobra stara traka, dobra nova knjga.

Radnja je fokusirana na očeve u nestajanju i djecu u odrastanju kroz pubertet, radne akcije, rokenrol, kolektiv.

Montaža literarnih slika kao da su celuloidno dorađena sjećanja, preko scenarija, u - roman.

Druga aktuelnost umjetnika Miljkovića je novi dokumentarni film "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" čija će premijera biti u okviru online bioskopa Moj OFF 5. decembra.

Taj film prati posljednje odredište retrospektivne izložbe "Čistač" u Muzeju savrmene umjetnosti u Beogradu i ujedno prikazuje različite faze, životne i umjetničke izazove kontroverzne umjetnice performansa.

Književnik Radivoj Šajtinac predstavlja se novim djelom "Pelerina: aveti avatara", nakon već objavljenih naslova u ovom izdavaštvu - "Žrtve bidermajera (2000), "Sibilski glasovi" (2001), i "Vodeno dete" (2004).

Kako privid banalnog, svakodnevnog, ispuniti novim, slojevitijim značenjima - sebi, iznova, neumorno, postavlja pitanje pjesnik, dramaturg, prozaista, prevodilac, esejista Radivoj Šajtinac, navodi u predgovoru Milan Ristović.

Posljednje djelo od novih naslova Geopoetike je "Hostel Kalifornija" Zvonke Gazivode, koja se vraća u ovu izdavačku kuću 16 godina nakon knjige priča "Delfini na helijumu" (2004).

Kako analizira Bajac, u svom prvom romanu autorka se igra sa naslovom romana prema čuvenoj pjesmi, i tako je djelo zapravo prozna verzija hita "Hotel Kalifornija" iz 1977. godine rok grupe Eagles.

Hostel u odnosu na hotel ima izrazitiju privremenost i manju privatnost, ali zato veću intimnost, on je linija između sna i noćne more, zapisano je u bilješkama Bajca, koji dodaje da su svi Gazivodini svijetovi ispisani jezičkim poigravanjem, u eksperimentu sa mjerom i užitkom traganja, otud u njima tradicionalno i moderno - zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije