Književnost

"Pjesmojed" Aleksandre Čvorović nezaobilazno štivo za djecu i roditelje

"Pjesmojed" Aleksandre Čvorović nezaobilazno štivo za djecu i roditelje
Foto: N.N. | "Pjesmojed" Aleksandre Čvorović nezaobilazno štivo za djecu i roditelje

BANJALUKA - Knjiga pjesama za najmlađe pod nazivom "Pjesmojed", banjalučke književnice Aleksandre Čvorović, upravo je objavljena u izdanju "Besjede".

Riječ je o knjizi koja je svojevrsno putovanje kroz vrtić, do prvih koraka u školskim hodnicima. U prvom dijelu zbirke, kako stoji u opisu, mališani će se uputiti kroz uzbudljive avanture ispričane kroz rime, savršene za uzrast od pet do osam godina.

"Ove poučne priče podstiču empatiju i razvijaju samopouzdanje, dok djeca sanjaju o svojim budućim podvizima. U drugom dijelu knjige, kratke, ritmične pjesmice mame osmijeh na lica mališana, dok ih prate u zabavnim igrama uz tapšanje i cupkanje. Savršene za uzrast od tri do šest godina, lake za pamćenje i za razvijanje govornih vještina, ove pjesme su idealne za radionice i priredbe u vrtićima i školama. Ova knjiga je nezaobilazno štivo za svako dijete i roditelje koji žele da uživaju u zajedničkom čitanju, učenju i igri. Neka ovo putovanje riječima obogati svaki dan i osvoji srca cijele porodice", stoji na koricama "Besjedinog" izdanja.

Aleksandra Čvorović za "Nezavisne" kaže da joj je čast i zadovoljstvo objaviti da je njena dugo pripremana knjiga "Pjesmojed" izašla iz štampe.

"Knjiga je namijenjena mlađoj djeci i zamišljena je da ih prati kroz vrtić i prva dva razreda osnovne škole. Sastoji se od dvije cjeline, prvi dio su 'Rimovane avanture', to jest uzbudljive priče ispričane u rimi; a drugi dio su 'Pjesme skočice i skočivanke - za maštanje, igranje i cupkanje', koje su više okrenute vrtićkoj populaciji, pogodne za grupni rad jer imaju osmišljene igre uz kratke i ritmične pjesmice. Knjiga je višenamjenski osmišljena: može  se čitati samostalno ili u krugu porodice, zatim može se koristiti za rad u vrtiću ili školi, za radionice, pripremanje priredbi i slično", kazala je Čvorovićeva.

Kako priznanje, u pisanju ove knjige pomogao joj je posao bibliotekarke.

"Moj posao, kao dječje bibliotekarke, podrazumijeva mnogo rada sa djecom, organizovanje raznih programa i radionica, tako da je knjiga spontano nastajala kroz sve to. Imam priliku da ih dobro poznajem i da osjetim njihov senzibilitet, što mi omogućava da im pružim tekstove koji ih zabavljaju, uče i inspirišu. Knjiga je vizuelno vrlo bogata i podsticajna, raskošno ilustrovana, što je opet nastajalo u krugu moje porodice, moja ćerka Anabela je mlada umjetnica koja je radila ilustracije, ja sam se bavila dizajnom knjige. Sve u svemu, jedan lijep zajednički rad", zaključila je Čvorovićeva za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije