Književnost

Pjesnici govorili o Andriću

Pjesnici govorili o Andriću
Foto: Srna | Pjesnici govorili o Andriću

Manifestacija "Ivo Andrić naš savremenik" nastavljena je programom naslovljenim "Pjesnici o Andriću", a u bašti kuće Nobelovca sa publikom su bili Budimir Dubak i Višnja Kosović.

Dubak je podsjetio da se Andrić tokom četiri decenije stalno vraćao Njegošu i pisao eseje o njegovom stvaralaštvu, sagledavajući ga iz najrazličitijih uglova, a u jednom, koji je nastao u Italiji, otkrio je stvarni vremenski raspon vezanosti za Njegoša.

"Za svakog od nas koji smo od djetinjstva nerazdvojno vezani sa Njegoševim stihom i sa ljepotom i moralnom veličinom toga stiha, putovati po Italiji znači sjećati se neizbježno i njegovog putovanja po njoj. Ali, i grob Ljube Nenadovića u Brankovini budi misao o Njegošu. Ta misao je Andrića pratila cijelog života u najrazličitijim prilikama, povodima i vremenskim razmacima", naveo je Dubak.

Kosovićeva je navela nekoliko zanimljivih filozofskih teza o Andriću i njegovom stvaralaštvu.

"To je ona generacija filozofa, koja je napravila obrt u savremenoj filozofiji. Tu, prije svega, mislim na logički krug, jezički obrt. Andrić je zaista doktor filozofije, čovjek filozofskog obrazovanja i filozofske snage poetskog pripovjedanja. To je baština nastala iz filozofije egzistencije, koju baštini Andrić", rekla je Kosovićeva.

Ona je ocijenila da tek treba da se pojave prave, moćne studije Andrićeve filozofije, koji je, smatra, bio i filozof i mudrac.

U drugom dijelu večeri Dubak i Kosovićeva govorili su svoju poeziju inspirisanu Andrićem.

Manifestacija "Ivo Andrić naš savremenik" biće nastavljena večeras, pjesničkom večeri Bećira Vukovića, a razgovor će voditi književnik Želidrag Nikčević.

Početak programa u amfiteatru Kuće nobelovca Ive Andrića zakazan je za 21.00 čas. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije