Književnost

Pjesnik Aleksandar Marić: O ljubavi je najteže, ali i najljepše pisati

Pjesnik Aleksandar Marić: O ljubavi je najteže, ali i najljepše pisati
Foto: N.N. | Pjesnik Aleksandar Marić: O ljubavi je najteže, ali i najljepše pisati

Aleksandar Marić je mladi pjesnik rođen u Vlasenici, nastanjen u Bijeljini, čiji je pjesnički prvenac "Šta sam to video u tebi" objavljen prošle godine u izdanju "AS oglasa" iz Zvornika, a kako je knjiga iz štampe izašla u jeku pandemije virusa korona, autor nije promovisao ovaj naslov niti se mnogo govorilo o knjizi.

S tim u vezi, on je o ovom djelu i poeziji uopšte naknadno govorio za "Nezavisne".

"U objavljenim pjesmama autobiografskog ima sasvim dovoljno, jer se u zbirci spojilo moje posmatranje stvarnosti, odnos sa ljudima, iskustva, bezbroj uspona i padova i, na kraju, odnos prema sopstvenoj ličnosti", kaže Marić na početku razgovora. Sam naslov zbirke otkriva da je dominantni motiv u ovoj knjizi ljubav.

Marić je stoga pričao o tome koliko je tema ljubavi prisutna u savremenoj književnosti te da li se slaže sa mišljenjem da je zapravo najteže pisati o ljubavi.

"Koliko je tema ljubavi prisutna u savremenoj književnosti i da li je o ljubavi najteže pisati? Posebno i izuzetno duboko pitanje, u svakom pogledu i ono kroz koje bi se, vjerujem, moglo sagledati sve ljudsko stvaralaštvo, sve vrijedno, lijepo i dragocjeno što imamo kao svjedočanstvo onog najljepšeg i najdubljeg u ljudima, a ljubav je u osnovi svega. Mijenja se izraz, forma, stil, ali jezgro, vjerujem, ostaje isto", ističe Marić. Bilo da je riječ o savremenom izrazu ili klasicima, dodaje on, postoji ona tajna nit koja sve veže - ljubav, u bezbroj lica kako umije da se projavi.

"Kao ona prema dragoj osobi, kao ljubav prema prirodi, umjetnosti, životu samom. Kako je neko lijepo rekao, ljubav je izvor i izraz trajanja, svjedočenje želje za neprolaznošću, svojevrsno 'zaustavljanje' i brisanje svih horizonata vremena i prostora. O ljubavi se pisalo i pisaće se, a ona, u svojoj tajnovitosti i neiscrpnosti, uvijek nekako, na poseban i prelijep način, izmiče i ne dopušta da se u potpunosti objasni, opiše, izrazi u bilo kom medijumu", navodi Marić, koji vjeruje da je o ljubavi najteže, ali i najljepše pisati.

Za ovog mladog pjesnika, kazaće u našem razgovoru, poezija je izražavanje svega onoga što želi reći, a možda nije znao kako to da uradi i, što je najvažnije, reći će dalje, ispunjenost ljudske duše ljubavlju, razumijevanjem i strpljenjem koje je potrebno u ovom vremenu odumiranja vrijednosti.

Kako je Marić apsolvent je na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, pričao je i o paralelama između književnosti i novinarstva.

"O ovom pitanju bi se, svakako, moglo reći i napisati mnogo, nadasve jer su i novinarstvo i književnost primarno usmjereni na riječ, pismo, govor - jezik u najširem smislu - kao medijum. U tom kontekstu bih pokušao sagledati i jednu od ključnih razlika između njih. Naime, iako je sredstvo zajedničko, cilj i način postizanja istog su umnogome drugačiji za novinarstvo sa jedne i književnost sa druge strane", navodi Marić, podsjećajući na definicije kako je u novinarstvu cilj brzo, jasno i tačno prenijeti ono "ko, šta, gdje, kako...", dok književnost ostavlja veći prostor mašti te oblikovanju stvarnosti prema idejnim konceptima stvaraoca.

Čak i tamo gdje se radi o realizmu, dodaje, ipak se crta imaginacije, subjektivni ton autora i sopstvene ličnosti koju u djelo unosi ne može negirati.

"Ovo, svakako, ni u kom slučaju ne znači da u novinarstvu nema mašte, kreativnosti i ličnog pečata - naprotiv. Najbolji novinari se izdvajaju po tome i ostavljaju trag zahvaljujući posebnosti svoje ličnosti i načina kako istu vijest koju donose mnogi, oni uspiju da donesu na poseban način. Međutim, ipak taj prostor mašte, kreativne slobode koja nerijetko ne poznaje granice, vjerujem da ostaje jedna od dominantnih razlika između novinarstva i književnosti", naveo je Marić, koji kao pjesničke uzore vidi Ljubivoja Ršumovića, Dobricu Erića i Rajka Petrova Noga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije