Književnost

Pjesnikinja Stevka Kozić-Preradović: Igra odmotava ozbiljnu sekvencu života

Pjesnikinja Stevka Kozić-Preradović: Igra odmotava ozbiljnu sekvencu života
Foto: N.N. | Pjesnikinja Stevka Kozić-Preradović: Igra odmotava ozbiljnu sekvencu života

BANJALUKA - Preko praga stiglo/ Digitalno doba/ Igračke dječije/ Pobjegle iz soba/... ...Telefon me budi/ S internetom liježem/ Počinjem da slutim/ Što igračke bježe/ Dosta mi je svega/ Skidam se sa mreže/ Vratite mog mecu/ Da spavam kraj njega/.

Ovo su stihovi iz knjige "Dijete u kompjuteru" Stevke Kozić-Preradović. Knjiga sadrži pedesetak novih pjesama za djecu i upravo je objavljena u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd. Riječ je o ukupno 30. djelu Kozić-Preradovićeve, koja je u književnost ušla sada već daleke 1973. godine, a povodom najnovijeg izdanja, o književnosti za djecu, književnosti uopšte i ovdašnjim književnim prilikama, ova poznata poetesa govorila je za "Nezavisne".

"U knjizi je sadržano djetinjstvo Banjaluke u proteklih 50 godina, recimo od zemljotresa 1969. godine do današnjih dana. Ako malo pažljivije čitate, vidjećete da dvije uvodne pjesme govore o djetinjstvu nekad i o djetinjstvu ovog vremena. Ovovremeno dijete je i dalo naslov knjizi, jer mi ne samo što nemamo djece i što zatvaramo škole u našim lijepim krajevima, nego i tu djecu koju rodimo vrlo brzo istrgnemo iz zagrljaja najbližih i šaljemo kojekuda da bi ih ubrzo njihovi roditelji posmatrali kroz sprave maštajući o ljepotama koje su prošle", kazala je pjesnikinja.

Iako je napisala knjigu za djecu, poetesa se kritički odnosi prema raznim pojavama u društvu. Tu su aluzije na skidanje imena "Branko Ćopić" iz naziva jednog banjalučkog pozorišta i imena "Petar Kočić" iz naziva Narodne i univerzitetske biblioteke, ali tu je i sjećanje na ljude koji su ovdašnja djetinjstva učinila ljepšim.

"Sjećam se da sam kao petogodišnje dijete slušajući pjesmu Desanke Maksimović 'Krvava bajka' zajedno sa svojom nepismenom majkom osjetila bol za strijeljanim đacima. Istu bol smo osjetile i majka i ja. Nema, dakle, te granice, dijete - odrasli, emocija je u pitanju. Igra kao motiv u mojoj knjizi, zapravo, odmotava i tu ozbiljnu sekvencu životu, tako da se u knjizi može naći nešto što je vezano i za posljednji rat, recimo emisiju 'Gocine zvjezdice', jedinu emisiju koja je bila nešto slobodarsko u tom vremenu, pa onda tu je i pjesma o 'Vrapčićima', koji su takođe djecu spasavali od svih nevolja rata", riječi su Kozić-Preradovićeve, koja nije zaboravila glumice Goradnu Milinović, Nedu Rodić i ostale ljude koji su zastupljeni u ovoj knjizi, a koji su u godinama iza nas okupljali djecu pokazujući im ljepšu stranu života.

Posebno emotivno za Stevku Kozić-Predarović jeste što je kao jedan od recenzenata knjige "Dijete u kompjuteru" potpisana Zorica Turjačanin. Recenzija je napisana u decembru prošle godine, a profesorica Turjačanin, nažalost, preminula je u februaru ove godine, nekoliko mjeseci prije objave knjige.

"Zorica nije bila samo moj kritičar, nego i moja prijateljica. Naravno, iz daleka. Nismo mi išle ruku pod ruku, ali smo se za sve ove godine uvažavale, poštovale i voljele. Ja sam njoj rukopis predala 5. decembra, da bi ona ubrzo to pročitala i na adresu mi poslala recenziju kao da je predosjetila da neće imati puno vremena da mi to kasnije preda", istakla je Kozić-Preradovićeva.

Vječito buntovna i bez dlake na jeziku, pjesnikinja nije propustila ni ovaj put da prokomentariše aktuelna književna zbivanja kod nas. Njen komentar odnosi se na otvaranje spomen-sobe Petru Kočiću u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci, te na nagradu "Petar Kočić", koja će na svečanoj akademiji prilikom zatvaranja 54. "Kočićevog zbora" u subotu biti dodijeljena lingvisti Miloradu Telebaku.

"Kada su već ime Petra Kočića izbacili iz naziva biblioteke, neka su mu vala bar sobicu dali. Što se tiče nagrade 'Petar Kočić', moram da kažem da se godinu dana unaprijed zna ko će je dobiti i da žiri koji ne radi ništa i nagrada koštaju isto. Ja jako volim Telebaka i znamo se još iz Zenice, mnogo smo dobri drugari i puno mi je puta pomogao oko nekih dilema u vezi s izgovorom i pisanjem, međutim moj komentar na tu nagradu je negativan. Nekada su se nagrade dodjeljivale za knjige, a u ovom vremenu odjednom, po jaranskim vezama, one bivaju dodjeljivane za sveukupno djelo", zaključila je Kozić-Preradovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije