Književnost

Pjesniku Milanu Kneževiću uručena "Velika gramata"

Pjesniku Milanu Kneževiću uručena "Velika gramata"
Foto: Srna | Pjesniku Milanu Kneževiću uručena "Velika gramata"

GRAČANICA - Pjesniku Milanu Kneževiću večeras je u Gračanici uručena "Velika gramata" koju dodjeljuje Društvo književnika Kosova i Metohije za književno stvaralaštvo, očuvanje srpskog jezika i kulture.

Knežević je poslije dodjele priznanja naglasio da je ispunjen osjećanjima i duhovima posebno njegovih predaka koji potiču sa Kosova i Metohije, te istakao da je Kosmet nešto bezvremeno, što može da ponudi samo sveta srpska zemlja.

"Hvala vam što ste u našoj borbi i našim litijama u Crnoj gori vidjeli da ništa nije izgubljeno, a ja sam uvijek govorio da ste vi upravo Srbi u enklavama na Kosovu i Metohiji bili naš putokaz i da smo kroz vas mi vidjeli i saznali da ništa nije izgubljeno i da ništa nije nemoguće, te da mi bez vaše borbe ne bismo postojali u Crnoj Gori", rekao je Knežević.

On je zahvalio za dodijeljeno priznanje, kao i domaćinima za osjećaj zajedništva, sabornosti i duhovnu, istorijsku isprepletanost.

"Kao što su Jevreji lutali 2.000 godina pominjući 137 psalm `ako zaboravim tebe Jerusalime neka me zaboravi desnica moja", ja ovdje u Gračanici kažem `ako mi zaboravimo Kosovo i Metohiju neka nas ne zaboravi samo desnica, nego neka nas proklinju naši potomci, a preci stide gore na nebu", rekao je Knežević.

On je izjavio Srni da je srpskom narodu trenutno najneophodnije jedinstvo i sabornost, jer je istorija pokazala da kad god su Srbi bili složni mogli su da se odupru mnogo većim silama i globalnim projektima usmjerenim protiv njih.

"Litije u Crnoj Gori su pokazatelj ili da kažem vid vraćanja vjeri, putokaz kako da postanemo jedinstveniji, ali bez poboljšanja ekonomskog položaja svih građana koji žive na području bivših jugoslovenskih republika ne možemo jačati veze i opstajati na ovim prostorima", rekao je Knežević.

On je istakao da je istorija pokazala da su Srbi složni, sabrani i jedinstveni samo u teškim situacijama, a da je današnji položaj Srba upravo taj trenutak.

"Položaj Srba na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i u Hrvatskoj je vrlo kompleksan i rekao bih u nezavidnom ambijentu, ali sam uvjeren da zajedničkom koordinacijom iz Beograda strateških aktivnosti u pravcu poboljšanja i povezivanja možemo napraviti mnogo toga da se osjećamo sigurnijim", rekao je Knežević, koji je čitanjem svojih pjesama izazvao opšte oduševljenje pedesetak prisutnih zaljubljenika poezije.

Predsjednik Društva književnika Kosova i Metohije za književno stvaralaštvo, očuvanje srpskog jezika i kulture rekao je, obrazlažući odluku o dodjeli "Velike graate" da se Kneževićeva riječ daleko čuje, pamti i prepričava.

O književnom portretu Kneževića govorio je profesor Radoje Femić osvrtom na zbirku pjesama "Robijaški refreni", u izdanju podgoričkog "Unireksa"."U pitanju su pjesničke zbirke koje su ustanovljene u ravni srpske poezije, a krv, suze i znoj su naturalistički elementi Kneževićeve poezije koje nas opominju na prilagođenost totalitarističkom poretku kojem je čovjek dužan da se usprotivi", istakao je Femić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije