Književnost

"Plavet" - najnoviji književni trag Ranka Pavlovića

"Plavet" - najnoviji književni trag Ranka Pavlovića
Foto: Arhiva | "Plavet" - najnoviji književni trag Ranka Pavlovića

BANJALUKA - Kada ostaneš bez ičega,/ a ostane ti samo riječ,/ imaćeš sve. Jer, pomoću nje/ izgradićeš nov svijet /i sebe u tom svijetu. Ovako piše književnik Ranko Pavlović u najnovijoj knjizi pjesama "Plavet", koja je još u rukopisu ovjenčana nagradom "Gordana Todorović" i koja je skoro objavljena u izdanju Centra za turizam, kulturu i sport iz Svrljiga.

Radi se o nagradi koja nosi naziv po talentovanoj i prerano preminuloj srpskoj pjesnikinji (živjela je od 1933. do 1979. godine) porijeklom iz Svrljiga. Upravo ona, Gordana Todorović koja je stasavala uz generaciju pjesnika Branka Miljkovića, zapisala je stihove "danas može svako/ zemlju u plavet reči da odeva", gdje je pronađena direktna veza Pavlovićevog najnovijeg djela s njenom poezijom.

"Kao pesnik lirskog preispitivanja svekolike ljudske egzistencije, Ranko Pavlović je u rukopisu s rečitim naslovom 'Plavet' iznova progovorio o sudbini čoveka na zemlji, njegovoj vezi s tradicijom ovaploćenom u istoriji i jeziku predaka, kao i kosmičkim silama koje povezuju čoveka s Tvorcem za vreme ovozemaljskog postojanja, a još više za vreme onostranog trajanja čovekove duše nakon upokojenja tela i prelaska u potpunu metafizičku dimenziju", zapisao je o zbirci pjesama "Plavet" Goran Maksimović, književni kritičar.

I zaista, metafizičke dimenzije i onostrano trajanje čovjekove duše o kojima piše Masimović, više su nego vidljive u "Plaveti", knjizi u kojoj pjesnik ovozemaljski život vidi samo kao treptaj i  pripremu za susret s vječnim.

"Danas sam iz telefonskog imenika/ izbrisao dvadeset šest brojeva. /Imena nisam, jer s prijateljima,/ tamo gdje su otišli da me čekaju,/ uspostavljam astralnu vezu", jedna je od pjesama koja potvrđuje rečeno.

Suočen s prolaznošću života, o knjizi je svoj sud dala i Milica Milenković, pjesnik će kroz sliku "Grada pod snijegom" (naziv jedne pjesme iz zbirke) podsjetiti iskusnog čitaoca na uvodni opis u "Prokletoj avliji" Ive Andrića sa zaključkom da "sve što se/ u pogledu nudi nevino je pod bijelinom".

"Ta nevinost sećanja i osećanja prolaznosti života glavne su emocije zbirke 'Plavet'", kaže Milenkovićeva, tvrdeći da "plavet" ostaje nedostižna te da pjesnik čitaocima ostavlja prkos i upornost sijući "sjeme makar u knjige,/ da bi opstale i ostavile trag".

Upravo takav trag još od daleke 1963. godine Ranko Pavlović ostavlja ili pokušava ostaviti u svom zavidnom opusu, koji dosad broji ukupno šesnaest zbirki pjesama, isto toliko zbirki pripovjedaka i pet romana.

Pored toga, iz domena književnosti za djecu objavio je osamnaest zbirki priča, jedan roman, šest zbirki pjesama, a po njegovim tekstivima izvedeno je desetak pozorišnih predstava i petnaestak radio-drama. Njegove knjige prevedene su na vodeće svjetske jezike i dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije