Književnost

Počela manifestacija "Dučićev dan"

Počela manifestacija "Dučićev dan"
Foto: Srna | Počela manifestacija "Dučićev dan"

U Trebinju je danas naučnim skupom pod nazivom "Pesnički zavičaj Desanke Maksimović" počela dvodnevna kulturna manifestacija "Dučićev dan".

Manifestacija se tradicionalno održava na Blagovijesti, dan pjesnikove smrti, ali ove godine je zbog vaskršnjih praznika pomjerena za 13. i 14. april.

Naučni skup, koji se u okviru "Dučićevog dana" po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, biće posvećen najpoznatijoj srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović.

Večeras od 20.00 časova u Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova pod nazivom "Poetika Milutina Bojića", sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.

Drugog dana manifestacije u Hercegovačkoj Gračanici od 8.00 časova biće služena sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11.00 časova planiran je nastavak naučnog skupa o Desanki Maksimović.

Istog dana u Muzeju Hercegovine od 17.30 časova biće upriličen razgovor o temi "Nićifor Dučić - srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa". Učesnici sesije su Radomir Pilipović, Nenad Idrizović, Žarko J. Ratković i Božidar Glogovac.

U Muzeju Hercegovine od 18.30 časova biće otvorena izložba "Život i djelo Nićifora Dučića /1832-1900/".

Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, pod nazivom "Svoju veru nađoh u snu o veri" biće održana u Kulturnom centru Trebinje u subotu, 14. aprila, od 20.00 časova, uz bogat kulturno-umjetnički program.

U programu učestvuju hor "Tribunia" Trebinje, Jasmina Trumbetaš, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd, Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Biljana Đurović i Srđan Karanović, glumci Narodnog pozorišta Beograd, pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, te Sofija Perić, izvođač tradicionalne muzike iz Požarevca i Saša Perić, izvođač na kavalu i tarabuci.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije