Književnost

Počela sa radom Balkanska akademija umjetnosti

Počela sa radom Balkanska akademija umjetnosti
Foto: N.N. | Počela sa radom Balkanska akademija umjetnosti

Balkanska akademija umjetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Akademija je pokrenuta pod sloganom "Balkan je srce Evrope" (Nikola Buvije), a riječ je o kulturnoj instituciji koja, kako iz nje poručuju, tretira Balkan kao sastavni dio zajedničke evropske civilizacije.

Javila se iz potrebe da manje zemlje, preciznije zemlje jugoistočne Evrope, preuzmu inicijativu za kulturološko buđenje Evrope, ističe se u saopštenju Vladislava Bajca.

Akademija će u svom članstvu imati ograničen broj od 35 umjetnika iz Rumunije, Grčke, Bugarske, Turske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova.

Prvi sastanak Osnivačkog komiteta, održan je u Skoplju u februaru 2017. godine na simpozijumu "Hamlet i Evropa - biti ili ne biti" na kojem je prisustvovalo 15 međunarodno poznatih umjetnika sa Balkana.

Među njima je bio i srpski književnik Vladislav Bajac, koji je po pozivu predložio još dva člana Akademije iz Srbije.

Podršku osnivanju Akademije pružila je i Evropska akademija nauka, umjetnosti i književnosti, uz prisustvo njenog predsjednika Žana Patrika Konrada.

Poslije objavljene skopske Deklaracije o osnivanju, krajem godine na sastanku komiteta u Bukureštu za predsjednika Balkanske akademije izabran je Jon Karamitru, pozorišni reditelj i glumac, direktor Nacionalnog pozorišta u Bukureštu i bivši ministar kulture Rumunije.

Generalni sekretar postao je Jordan Plevneš, dramski pisac i rektor Univerziteta za audio-vizuelne umjetnosti Skoplje-Pariz.

Do sada, za redovne članove izabrani su: iz Rumunije pjesnikinja Ana Blandijana, pozorišni kritičar, teoretičar i profesor Žorž Bani i dramski, prozni pisac i pjesnik Matej Višnjek, iz Turske pisac Nedim Gursel, vizuelni umjetnik Bedri Bajkam, Gil Irepoglu, prof. Akademije primjenjenih umjetnosti, iz Albanije pisac Baškim Šehu, režiser i scenarista Kujtim Čašku, kompozitor, etnomuzikolog i profesor Vasil Tole.

Iz Bosne i Hercegovine primljen je pisac i režiser Gradimir Gojer, negdašnji ministar kulture kantona Sarajevo, rediteljka Jasmila Žbanik i vizuelna umjetnica i dekan Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu Marina Finci, iz Bugarske pisci Alek Popov i Hristo Bojčev, vizuelna umjetnica Delija Čauševa, rediteljka Elena Panajotova, a iz Srbije Bajac, Šijan i Žebeljan.

Među ostalim redovnim članovima nalaze se i crnogorski režiser i profesor Branislav Mićunović, ambasador i bivši ministar kulture Crne Gore, kosovska glumica i ambasadorka Dobre volje UN Arta Dobroši, fotograf i direktor DokuFesta sa Kosova Veton Nurkolari, grčki pisac i publicista Anastasis Vistonitis, bivši potpredsjednik Evropske federacije pisaca, potom književnik Jorgos Kuljaras, kao i makedonski autori i univerzitetski profesori Aleksandar Prokopiev i Elizabeta Šeleva.

Osnivački komitet predložio je za počasne članove turskog pisca Orhana Pamuka, grčkog kompozitora Vangelisa i konceptualnu umjetnicu srpskog porijekla Marinu Abramović.

U duhu poznate izreke Žan Monea "Ukoliko želim da obnovim Evropu, moram početi od kulture", Balkanska akademija umjetnosti ima misiju da promoviše aktivnosti i međunarodne kulturne projekte među balkanskim umjetnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije