Književnost

Počeli "Višnjićevi dani"

Počeli "Višnjićevi dani"
Foto: Srna | Počeli "Višnjićevi dani"

BIJELJINA - Polaganjem vijenca na spomenik srpskom narodnom pjesniku Filipu Višnjiću i podizanjem zastave "Višnjićevih dana" na platou ispred Narodne biblioteke koja nosi njegovo ime u Bijeljini je danas svečano otvorena 26. kulturna manifestacija usmjerena na očuvanje srpske tradicije.

"Višnjićevi dani" ove godine su u znaku 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Bijeljini, rekao je novinarima predsjednik Gradskog odbora "Prosjete" Mitar Novaković.

"Ta tradicija svjedoči srpsko trajanje kroz vijekove i treba sa ponosom to bogatstvo kulture da pokazujemo svijetu i prenosimo mladim generacijama", naveo je Novaković.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocijenio je da slavljenje Višnjića znači i slavljenje slobode i najavio početak izgradnje replike rodne kuće slavnog pjesnika u Trnovi kod Ugljevika i podizanje spomenika Filipu Višnjiću.

Centralna svečanost - svečana akademija biće održana večeras u 19.00 časova u Centru za kulturu, gdje će o Filipu Višnjiću besjediti književnik iz Novog Sada Anđelko Anušić.

Najavljeno je da će svečanoj akademiji prisustvovati i načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela Pavlović.

Organizator "Višnjićevih dana" je Gradski odbor SPKD "Prosvjeta" i grad Bijeljina, u saradnji sa gradskim ustanovama i organizacijama, a pokrovitelj manifestacije su grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije