Književnost

Počinje "Višegradska staza"

Počinje "Višegradska staza"
Foto: Zlatne ruke Podrinja | Počinje "Višegradska staza"

U Višegradu sutra počinje tradicionalna manifestacija posvećena nobelovcu Ivi Andriću pod nazivom "Višegradska staza", koju organizuje ova opština.

Učenici Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" će u 11.00 časova položiti cvijeće i održati prigodan program kod spomenika posvećenog nobelovcu pored ćuprije na Drini.

U okviru manifestacije, u Andrićevom institutu u Andrićgradu u 13.00 časova biće organizovani susreti bibliotekara Republike Srpske.

U višegradskom Domu kulture u 18.00 časova biće organizovane promocije knjiga izdavačke kuće "Dabar" iz Dobrunske Rijeke i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Besjedu o Andriću na svečanom otvaranju u Domu kulture u 19.00 časova govoriće profesor Milo Lompar, a u umjetničkom dijelu programa učestvovaće glumci Vjera Mujović i Aleksandar Srećković.

Drugog dana manifestacije, u subotu, 1. juna, u Spomen-učionici Ive Andrića u Višegradu u 11.00 časova biće promovisan roman "Neviđena Srbija", autora Vlade Arsića, a za 17.00 časova na Bikavcu je planirano književno veče Društva ljubitelja pisane riječi.

U pjesničkoj večeri koja će biti održana na ćupriji na Drini u 19.30 časova učestvovaće Ljubivoje Ršumović, Milenko Jevđević, Milica Bakrač, Slobodan Jović, Vojin Ostojić, Branka Čarašić i Jelena Andrić.

U subotu će u 20.00 časova u višegradskom Domu kulture nastupiti ženski kamerni hor "Banjalučanke".

Manifestacija "Višegradska staza" biće zatvorena u nedjelju, 2. juna, pozorišnim predstavama, te izložbom slika.

Ovo je najvažnija kulturna manifestacija u Višegradu, koja je ustanovljena 1976. godine, a održava se svake godine u junu. Njen program čine raznovrsni sadržaji kao što su književne večeri, susreti pisaca, promocije knjiga, pozorišne i druge scenske predstave, muziči program. Sastavni dio programa su i godišnji susreti udruženja bibliotekara Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije