Književnost

Počinje međunarodni festival "Dječije carstvo"

Počinje međunarodni festival "Dječije carstvo"
Foto: Festival "Dječije carstvo" (foto: facebook.com/kult.art) | Počinje međunarodni festival "Dječije carstvo"

BANJALUKA - Osamnaesti Međunarodni festival dječije poezije "Dječije carstvo" počeće danas u Banjaluci i uz brojne sadržaje trajaće do 3. maja.

Iz Udruženja "Kultart", organizatora Festivala, saopšteno je da je ove godine pristiglo više od 4.000 radova oko 3.000 učesnika.

Na Festivalu učestvuju djeca iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i BiH, odnosno Republike Srpske i FBiH, a stručni žiri u kojem su Slobodan Stanišić, Tode Nikoletić i Jovo Čulić izabrao je 73 finalista.

U 19.30 časova u Kulturnom centru Banski dvor biti dodijeljena nagrada "Princeza dječijeg carstva" Mirjani Bulatović i upriličen performans u njenu čast, dok je u petak, 19. aprila sa početkom u 12 časova zakazano finale Festivala u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Žiri će dodijeliti i dodatne nagrade, po jednu prvu, dvije druge i tri treće nagrade u mlađoj i starijoj kategoriji, a proglasiće i apsolutnog pobjednika Festivala - malog princa ili malu princezu "Dječijeg carstva".

U okviru programa Festivala 27. aprila sa početkom u 12 časova u Parku Petar Kočić biće organizovano pletenje vjenčića od vrbovog pruća, dok je 3. maja u 12 časova u ovom parku predviđeno ukrašavanje vaskršnjih jaja.

Gosti Festivala su pored Todeta Nikoletića i Pop D. Đurđev, Goran Novakov, Miroslav Kokošar Jovo Čulić, Vid Vukelić Vicko i Mirjana Bulatović, kao i tradicionalni gost Branimir Rosić, muzičar, animator i voditelj dječjih emisija iz Novog Sada.

Oni će posjetiti neke osnovne škole u Banjaluci i Laktašima i družiti se sa djecom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije