Književnost

Počinje šesti "Imperativ": Banjaluka u znaku književnosti

Počinje šesti "Imperativ": Banjaluka u znaku književnosti
Foto: Udruženje "Imperativ" | Počinje šesti "Imperativ": Banjaluka u znaku književnosti

BANJALUKA - Šesto izdanje Regionalnog festivala književnosti "Imperativ", u organizaciji istoimenog Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti, počinje sutra u Kulturnom centru Banski dvor.

Po riječima organizatora, festival će zvanično biti otvoren izložbom crteža Damira Karakaša večeras u 19 časova, nakon čega će uslijediti promocija Karakašovog romana "Potop". Prije toga u 17 časova u koncertnoj sali Banskog dvora biće otvoren Sajam knjige, koji će čitaoci moći da posjete u naredna četiri dana festivala od 10 sati ujutru do 20 naveče, dok će u 18 časova biti održan program "Poeziju će svi čitati", kada će nastupiti Milanka Blagojević i Tanja Stupar Trifunović.

Prve večeri festivala, tačnije od 21 čas, očekuje se gostovanje i beogradskog pisca Srđana Valjarevića u programu "Note i slova".

"Karakaš je nacrtao pisce koji su ga formativno oblikovali i uz svaki crtež napisao neku rečenicu, osvrt, asocijaciju na tog pisca. Biće to na neki način uvod u razgovor o njegovom novom romanu 'Potop' koji je nedavno objavljen u Hrvatskoj. Pored Karakaša, kroz programe 'Razgovor sa piscem', 'Poeziju će svi čitati' i 'Note i slova' predstavićemo književnike Mirjanu Drljević, Ivicu Prtenjaču, Feridu Duraković, Marijanu Čanak, Srđana Valjarevića, Srđana Gavrilovića, Mariju Dejanović, Ivančicu Đerić, Selmu Asotić, Bojana Krivokapića, Srđana Tešina", javili su iz "Imperativa".

Iz ovog udruženja kažu da će i ove godine na festivalu nasupiti i mnogi banjalučki pisci.

"Predstavićemo novi roman Steve Grabovca, koji tek treba da izađe iz štampe, i novu zbirku poezije Milanke Blagojević. Svoju poeziju će čitati mladi banjalučki pjesnici  Mihaela Šumić i Fedor Marjanović, ali i regionalno afirmisani pjesnici Tanja Stupar Trifunović i Zvonko Karanović. Festival će okupiti više od 40 značajnih književnika, izdavača, kritičara, prevodilaca i novinara iz regiona. Osnovni cilj festivala je povezivanje pisaca, izdavača i književnih kritičara iz regiona, razmjena mišljenja i uspostavljanje saradnje", navode iz "Imperativa" uz dodatak da je poseban značaj festivala razvoj publike, uključivanje velikog broja mladih ljudi u programske sadržaje i predstavljanje knjiga koje su u protekloj godini izazvale veliku pažnju književne publike i kritike.  I ove godine, kako kažu, posebna pažnja posvećena je programima za djecu i mlade.

"Po šesti put će se održati 'Bajkovnica', radionica kreativnog pisanja za djecu od devet do četrnaest godina.  Mentor 'Bajkovnice' je banjalučki književnik Berislav Blagojević. Iz Kikinde nam dolaze Luka i Srđan Tešin, sin i otac, koji će predstaviti knjigu za djecu 'Luka kaže'. U programu 'Lektira u podne' banjalučki srednjoškolci će imati priliku da razgovaraju sa piscima o značaju čitanja", saopštavaju iz "Imperativa".

Osim "Bajkovnice", dodali su, tokom festivala će se održati još dvije radionice - radionica pisanja poezije "Proljeće u Banjaluci" koju će voditi književnik, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće "Enklava" Zvonko Karanović. 

"Cilj ove radionice je, kako Karanović kaže, da mladim pjesnicima skrati put do nalaženja sopstvenog glasa. Radionica terapijskog pisanja i biblioterapije je sa Tanjom Stupar Trifunović, književnicom i praktičarkom transakcione analize. Terapijsko pisanje i biblioterapija korisni su kreativni alati za rad na sebi. Kroz pisanje i čitanje bolje upoznajemo sebe, svoje emocije i načine funkcionisanja", javljeno je iz "Imperativa".

U koncertnoj dvorani Banskog dvora, kako su rekli, održaće se Sajam knjige, na kojem će se predstaviti 13 izdavačkih kuća.

"Ove godine sa nama su 'Imprimatur', 'Ramajana', 'Deveta dimenzija', 'Art scena', Udruženje književnika Republike Srpske, 'Buka', 'Lom', 'Kontrast', 'Enklava', 'Štrik', 'Arete', Književna radionica 'Rašić' i 'Pčelica'", potvrdili su.

Tema 6. Regionalnog festivala književnosti "Imperativ", kako je rečeno, jeste autofikcija u savremenoj domaćoj književnosti.

"U februaru ove godine navršilo se 60 godina od smrti Silvije Plat, jedne od najznačajnijih američkih pjesnikinja, začetnice autofikcije u književnosti, a njen uticaj je sveprisutan u savremenom književnom stvaralaštvu. O autofikciji i Silviji Plat ćemo razgovarati na panelu 'Autofikcija u savremenoj domaćoj književnosti - nasljeđe Silvije Plat', a poeziju ove značajne književnice ćemo čitati u programu 'Poeziju će svi čitati' 3. juna. Svi zainteresovani će u Art bioskopu moći pogledati film 'Silvija' o životu Silvije Plat", obrazlažu iz "Imperativa".

Ovo udruženje najavilo je i novi program - Teatar poezije "Imperativ" koji je, navedno je, okupio ljude koji vole govoriti poeziju.

"Sa polaznicima radi glumica Miljka Brđanin. Prvi scenski prikaz poezije 'Smrt nije kraj' premijerno će biti izveden 2. juna u Vijećnici Banskog dvora, a za scenski prikaz smo izabrali poeziju Maka Dizdara, Darka Cvijetića, Tanje Stupar Trifunović, Mihaele Šumić, Miroslava Gojkovića, Gorana Vukojevića, Draška Sikimića, Milanke Blagojević, Vladane Perlić, Steve Grabovca i Milana Rakulja", zaključeno je u saopštenju "Imperativa".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije