Književnost

Poetsko veče Ranka Risojevića u Banskom dvoru

Poetsko veče Ranka Risojevića u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Poetsko veče i predstavljanje knjige "Samotna riječ" Ranka Risojevića u Banskom dvoru

BANJALUKA - Poetsko veče Ranka Risojevića, dobitnika međunarodne nagrade "Branko Radičević", "Brankovog kola" iz Sremskih Karlovaca, na kojem će ovaj književnik predstaviti i svoju novu knjigu "Samotna riječ", biće održano sutra s početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Knjiga "Samotna riječ" objavljena je u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske, a pored Risojevića, o njoj će govoriti Predrag Bjelošević i Ranko Pavlović.

"Kroz zbirku 'Samotna riječ' Ranka Risojevića, iz pjesme u pjesmu, iz stiha u stih, iz riječi u riječ, poput niti kojom se u cjelinu ušivaju razuđena promišljanja i poimanja svijeta, provlači se osjećaj samoće, ali ne samo one fizičke, koja oslikava usamljenu jedinku, nego više one koja se očituje u nedostatku sabesjednika (koji nikako ne mora biti istomišljenik, ali mora imati kritički pogled na stvarnost) i sapatnika (koji nije samo saputnik nego neko s kim će zajedno bolovati rane ovog 'istrošenog' svijeta)", riječi su Ranka Pavlovića. Samotnom čovjeku, pjesniku, dodaje Pavlović, najvjerniji sabesjednik je riječ, i onda kada je i sama samotna.

"Riječ je, zapravo, Božje Slovo, ne samo ono koje bješe na početku i koje čovjeku pomaže da u sebi pronađe Gospoda, nego slovo koje se rascvjetava u misao, u stih, u pjesmu. Kroz to Slovo pjesnik duboko ponire i u sopstvo gdje, stihom kao najpouzdanijim sredstvom, istražuje šta to u sebi nosi od Postanja (jer nijedna jedinka nije začeta samim rađanjem, nego u nekom obliku postoji u vječnosti) do dana kada će se prometnuti u svoju misao. Pri tome pjesnik razgovara sa srodnim dušama, sabraćom, s pjesnicima bez kojih bi, bar za njega, svijet bio mnogo siromašniji: Njegošem, Tinom, Andrićem, Pasternakom, Peđom B., Koljom, Ćopićem", ističe Pavlović.

Pavlović navodi da se Risojević često, pa tako i u ovoj zbirci, bavi biblijskim temama, ali sam je okrenut samo jednoj religiji - religiji jezika.

"Najveća moć ljudskog bića upravo je u jeziku, on je i nadahnuće, i sredstvo, i oružje za odbranu istinskih vrijednosti, on gradi u rukama neimara i razgrađuje kod rušilaštvu sklonih, pa zato brižljivo bira riječi iz govora svoga roda, trudi se da ih smjesti baš tamo gdje će se najudobnije osjećati i pružati najveću korist, gdje će podsticati na poniranje u suštinu i razgaljivati dušu", zaključuje Pavlović.

Ranko Risojević (1943), pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni poslenik, objavio je više od pedeset knjiga, među kojima 18 zbirki pjesama, 26 knjiga proze, među kojima 11 romana, izvedeno mu je desetak radio-igara za djecu i dvije za odrasle u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u Banjaluci. Za književni rad nagrađivan je više puta, a najznačajnija priznanja su: nagrada "Željezare Sisak" za poetsku knjigu "Prah", nagrada "Laza Kostić" za proznu knjigu "Šum", nagrada "Politikinog zabavnika" i "Udruženja književnika RS, Podružnica Banjaluka", 2000. godine, za roman za mlade "Ivanovo otvaranje", nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke" i "Skender Kulenović" za poetsku knjigu "Prvi svijet", nagrada "Pjesnik - svjedok vremena", "Sarajevskih dana poezije", 2000. godine za "Samoću, Molitve", nagrada "Branko Ćopić", Srpske akademije nauka i umetnosti, za roman "Bosanski dželat", "Kočićeva nagrada" za ukupno stvaralaštvo,  2010. za roman "Gospodska ulica" nagrada "Dušan Vasiljev", Godišnja nagrada UK RS 2015, nagrada "Gračanička povelja" za ukupan književni rad. Veoma su značajne dvije međunarodne nagrade, koje su došle jedna za drugom, prvo iz Varne, značajna nagrada "Leteće pero", koju dodjeljuje Sveslovenska akademija i iz Sremskih Karlovaca, Međunarodna nagrada "Branko Radičević" ove godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije