Književnost

Pratite nas na Google news

Poezija nadjačala pandemiju na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"

Poezija nadjačala pandemiju na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"
Foto: N.N. | Poezija nadjačala pandemiju na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"
Milan Rakulj

ZENICA - Uprkos pandemiji virusa korona, pred kojom su ove godine pokleknule mnoge manifestacije iz oblasti kulture, u Zenici je održano šesto izdanje Međunarodnog književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića". Festival je održan u organizaciji kluba "Plava paleta", a njega je ove godine, ispred Ambasade Republike Srbije kao jednog od pokrovitelja, otvorio ataše za kulturu Marko Rakić.

Čestitajući organizatoru na odvažnosti i istrajnosti, iskazao je zahvalnost jer su Ambasada i organizator toliko dugo u saradnji koja je, kako je rekao, nadasve topla priča, te je iskazao uvjerenje da će se nastaviti i u periodu pred nama.

U prvoj festivalskoj večeri učestvovali su pjesnici: Atifa Sendić, Kemal Ljevaković, Mirjana Jezildžić, Sanja Strukar Križanac, Vernesa Manov i Maida Semić, a sa video-bima obratile su se i njihove italijanske kolege: Francesco Saverio Bascio, Daniela Dante, Giuseppe Modica i Sante Serra.

Prevode italijanskih pjesnika načinila je Nataša Butinar, dok je iste čitala Sedžida Beganović Isaković. U muzičkom dijelu večeri učestvovao je Ivan Otašević, violinista i direktor Banjalučke filharmonije. Drugi dan, već tradicionalno, započeo je u Gradskoj biblioteci Kakanj, s tom razlikom da se ovog puta odstupilo od održavanja okruglog stola. Organizator je dogovorio s domaćinom poetski matine u kojem su svoje stihove kazivali pjesnici: Tatjana Tomić, Goran Vid Lakić, Nihad Mešić River, Renata Pavković i Marko Bačanović.

Veče je počelo video-snimkom Nikole Minasija, ambasadora Italije u BiH, koji je čestitao organizatoru na odvažnosti da se upusti u festivalsku avanturu s obzirom na pandemiju. Takođe je podvukao četvorogodišnju uspješnu saradnju koja je rezultirala uspostavljanjem kategorije najboljeg italijanskog pjesnika u sklopu manifestacije. Kada je u pitanju kulturna saradnja dvije zemlje, on je izrazio sreću zbog projekata koje će zajedno realizovati sa književnikom i organizatorom festivala Emirom Sokolovićem.

Drugo veče publici su se predstavili pjesnici: Tatjana Tomić, Goran Vid Lakić, Ensar Bukarić, Nihad Mešić River, Senad Pašić, Marko Bačanović i Renata Pavković, te preko videa i Nataša Butinar, Onofrio Arpino i Enzo Santese. Prepjeve je čitao Edin Sinanović.

Na kraju publici se obratio Emir Sokolović saopštivši kako je šesto izdanje međunarodnog književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića" zbog pandemije revijalnog karaktera i da ove godine nema laureata. Ipak, proglašen je počasni laureat profesor Franko di Karlo. Festival je okončan uz muzičku numeru mlade violinistkinje Lidije Bojinović iz Banjaluke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije