Književnost

Poezija nadjačala pandemiju na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"

Poezija nadjačala pandemiju na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"
Foto: N.N. | Poezija nadjačala pandemiju na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"

ZENICA - Uprkos pandemiji virusa korona, pred kojom su ove godine pokleknule mnoge manifestacije iz oblasti kulture, u Zenici je održano šesto izdanje Međunarodnog književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića". Festival je održan u organizaciji kluba "Plava paleta", a njega je ove godine, ispred Ambasade Republike Srbije kao jednog od pokrovitelja, otvorio ataše za kulturu Marko Rakić.

Čestitajući organizatoru na odvažnosti i istrajnosti, iskazao je zahvalnost jer su Ambasada i organizator toliko dugo u saradnji koja je, kako je rekao, nadasve topla priča, te je iskazao uvjerenje da će se nastaviti i u periodu pred nama.

U prvoj festivalskoj večeri učestvovali su pjesnici: Atifa Sendić, Kemal Ljevaković, Mirjana Jezildžić, Sanja Strukar Križanac, Vernesa Manov i Maida Semić, a sa video-bima obratile su se i njihove italijanske kolege: Francesco Saverio Bascio, Daniela Dante, Giuseppe Modica i Sante Serra.

Prevode italijanskih pjesnika načinila je Nataša Butinar, dok je iste čitala Sedžida Beganović Isaković. U muzičkom dijelu večeri učestvovao je Ivan Otašević, violinista i direktor Banjalučke filharmonije. Drugi dan, već tradicionalno, započeo je u Gradskoj biblioteci Kakanj, s tom razlikom da se ovog puta odstupilo od održavanja okruglog stola. Organizator je dogovorio s domaćinom poetski matine u kojem su svoje stihove kazivali pjesnici: Tatjana Tomić, Goran Vid Lakić, Nihad Mešić River, Renata Pavković i Marko Bačanović.

Veče je počelo video-snimkom Nikole Minasija, ambasadora Italije u BiH, koji je čestitao organizatoru na odvažnosti da se upusti u festivalsku avanturu s obzirom na pandemiju. Takođe je podvukao četvorogodišnju uspješnu saradnju koja je rezultirala uspostavljanjem kategorije najboljeg italijanskog pjesnika u sklopu manifestacije. Kada je u pitanju kulturna saradnja dvije zemlje, on je izrazio sreću zbog projekata koje će zajedno realizovati sa književnikom i organizatorom festivala Emirom Sokolovićem.

Drugo veče publici su se predstavili pjesnici: Tatjana Tomić, Goran Vid Lakić, Ensar Bukarić, Nihad Mešić River, Senad Pašić, Marko Bačanović i Renata Pavković, te preko videa i Nataša Butinar, Onofrio Arpino i Enzo Santese. Prepjeve je čitao Edin Sinanović.

Na kraju publici se obratio Emir Sokolović saopštivši kako je šesto izdanje međunarodnog književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića" zbog pandemije revijalnog karaktera i da ove godine nema laureata. Ipak, proglašen je počasni laureat profesor Franko di Karlo. Festival je okončan uz muzičku numeru mlade violinistkinje Lidije Bojinović iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije