Književnost

Položen vijenac na Kočićev spomenik u Banjaluci i na grob u Beogradu

Položen vijenac na Kočićev spomenik u Banjaluci i na grob u Beogradu
Foto: Grad Banjaluka | Položen vijenac na Kočićev spomenik u Banjaluci i na grob u Beogradu

BANJALUKA - Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić položio je danas vijenac na spomenik Petru Kočiću u Banjaluci, povodom početka manifestacije "55. Kočićev zbor".

Načelnik gradskog Odeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je da će "55. Kočićev zbor" biti održan u izmijenjnom formatu zbog epidemije korona virusa, te da će manifestacija zvanično biti otvorena večeras.

"Neće biti tradicionalnog zborovanja u Stričićima ni svečane akademije, ali biće tu niz manjim kulturnih događaja kojima ćemo evocirati sjećanje na našeg velikog pisca", naveo je Stanić.

Ovogodišnji "Kočićev zbor" biće otvoren izložbom "Kočić i njegova porodica u fotografijama" autora Zorana Pejašinovića, u parku koji nosi ime ovog velikana pisane rječi sa početkom u 20.00 časova.

U isto vrijeme, kada i u Banjaluci, vijenac je položen i na Kočićev grob u Beogradu u Aleji velikana.

Vijence su položili šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, zamjenik predsjednika Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, Kočićeva praunuka Vesna Aćimić u ime Organizacionog odbora "55. Kočićevog zbora" i Duško Petrović u ime Udruženja književnika Republike Srpske.

Cicović je rekao da srpski narod stalno prati identična borba za slobodu, pravdu i sve ono za šta se zalagao Kočić, koji je ostavio mnogo srpskom narodu.

"Ove godine, u skladu sa onim što je Organizacioni odbor `Kočićevog zbora` odlučio, položili smo cveće i setili se svega onoga što je Kočić ostavio, a ostavio je mnogo srpskom narodu", rekao je Cicović.

Janković je rekao da Udruženja književnika Srbije već godinama, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, obilježava "Kočičeve dane", uz mnogobrojne programe.

"Nažalost, ove godine, zbog poznate situacije neće biti programa", rekao je Jankovi i istakao da je, umjesto toga, na simboličan način, uz polaganje cvijeća i paljenje sveća, obilježeno besmrtno djelo Kočića, i kao pisca i narodnog tribuna.

Kočićeva praunuka je izrazila zadovoljstvo što Kočić ni ove godine nije zaboravljen.

"Drago mi je što se poštuju njegovo delo i lik i što nije zaboravljen", rekla je ona.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Udruženja književnika Srbije svake godine su, u okviru manifestacije "Kočićev zbor", čiji se kulturno-umjetnički programi u Republici Srpskoj odvijaju u Banjaluci, manastiru Gomionica i u Stričićima na Zmijanju, organizovali i "Kočićev dan" u Beogradu,

Zbog epidemije virusa korona manifestacija "Kočićev zbor" i u Republici Srpskoj i u Beogradu održava se u smanjenom obimu i sa manje učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije