Književnost

Ponovo pokrenut Bibliobus: Zmajevci upoznali najšašvijeg psa u svemiru

Ponovo pokrenut Bibliobus: Zmajevci upoznali najšašvijeg psa u svemiru
Foto: V. TRIPIĆ | Ponovo pokrenut Bibliobus: Zmajevci upoznali najšašvijeg psa u svemiru

BANJALUKA - "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru", sada je već dobro poznata knjiga Berislava Blagojevića, koja je uvrštena u lektiru za četvrti razred osnovne škole, a koju je ovaj književnik predstavio u petak pred zmajevcima, odnosno osnovcima škole "Zmaj Jova Jovanović" u Banjaluci.

Pored Gagarina, đacima je posebno interesantno bilo to što je BlagojevIć pred njihovu školu stigao Bibliobusom, tako da su i njihova prva pitanja bila vezana za ovu biblioteku na točkovima.

Ispočetka su mangupi bili najglasniji i pitali "koliko troši goriva", "koji je motor, koliko ima konja" i slično, da bi ubrzo zainteresovaniji učenici preuzeli riječ i pitali "koliko knjiga stane unutra" i na koji način mogu doći do istih.

Književnik nije znao odgovore vezane za kubikažu Bibliobusa, ali je procijenio da u njega stane oko pet hiljada knjiga, te da o njegovom Gagarinu mogu čitati i u Bibliobusu i u biblioteci njihove škole.

Imao je, međutim, i on "teška" pitanja za učenike. Pitao ih je "da li pas Gagarin mora da otputuje u svemir kako bi bio najšašaviji u svemiru" ili "da li psi i mačke mogu biti prijatelji". Učenici su ubrzo ustanovili da Gagarin nije morao nigdje putovati kako bi bio najšašaviji u svemiru, a odgovor da psi i mačke mogu biti prijatelji ako hoće, kazala je jedna djevojčica na mikrofon i tako Blagojeviću olakšala posao. Iako je bilo mnoštva pitanja mališana o Gagarinu, njegovom bratu Hektoru, maci Ripli, iako ih je interesovalo da li se u knjizi nalaze krtice i druge životinje, kao i to ko su Šmizla i Šmokljan, Berislav Blagojević je zbog vrućine bio primoran da skrati promociju, a sa đacima je nezvanično nastavio priču u Bibliobusu. Podsjećamo, Bibliobus Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) pokrenut je 2019. godine, a zbog pandemije oko dvije godine proveo je u garađi, da bi od petka ponovo postao aktivan.

Čelinici NUB RS otkrili su da će u narednom periodu Bibliobus obilaziti osnovne škole u Banjaluci i promovisati knjige za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije