Književnost

Poznati ovogodišnji laureati "Pečata varoši sremskokarlovačke''

Poznati ovogodišnji laureati "Pečata varoši sremskokarlovačke''
Foto: N.N. | Poznati ovogodišnji laureati "Pečata varoši sremskokarlovačke''

SREMSKI KARLOVCI - "Pečat varoši sremskokarlovačke", prestižna književna nagrada koju "Brankovo kolo" dodjeljuje još od daleke 1967. godine, kako je danas saopštio žiri pomenute institucije, ove godine ravnopravno pripao je četvorici pjesnika: Nedeljku Babiću i Danilu Jokanoviću za knjige izabranih pjesama, te Milošu Jankoviću i Radmilu V. Radovanoviću za nove zbirke poezije.

Žiri "Brankovog kola" činili su: Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić, a pored knjiga četvorice laureata u najužem izboru bila su i poetska djela Ane Ristović, Radomira Uljarevića, Jagode Kljaić, Milana Mihajlovića, Dragana Boškovića, Julije Kapornji i Katarine Pantović.

"Jedanaesta knjiga poezije Nedeljka Babića (1948, Lukavica, kod Vlasenice), pod nazivom 'Zavičaj' ('Besjeda', Banjaluka, 2018), donosi izabrane (sabrane) sonete i nove priloge. Majstor soneta predstavio je lepezu virtuoznih rješenja ove vjekovne forme i pokazao da takav pjesnički projekat ima monumentalni karakter. Nedeljko Babić je na izvanredan način predočio raskoš i snagu srpskoga jezika u osvajanju soneta, čuvenog italijanskog i svjetskog pjesničkog oblika starog preko sedam vjekova", dio je obrazloženja žirija za jednog od nagrađenih.

Deseta knjiga pjesama Danila Jokanovića (Podgorica, 1956), nastavak je saopštenja, u stvari je knjiga izabranih iz dosadašnjih devet zbirki poezije.

"Knjiga 'Izabrane' ('Oktoih - štampar Makarije', Podgorica, 2018), predstavlja prvi put na jednom mjestu ono najbolje što je Jokanović dosad napisao/ispjevao na srpskom jeziku. Odmah se da primijetiti da se radi o vjerodostojnom i duboko proživljenom svijetu koji na pjesnikovoj koži nosi tragove žižaka i ugaraka bomeskog načina života", saopšteno je.

Posve neobična pjesnička pojava na srpskoj književnoj sceni, obrazloženje je za treću nagradu, nesumnjivo je Miloš Janković (Beograd, 1963), čija nova, nagrađena knjiga nosi naziv "Katrenik" (Biblioteka "Danilo Kiš", Vrbas, 2019).

"On je autor nekoliko desetina zbirki poezije, šest knjiga izabranih i 'probranih' pjesama, triju proznih knjiga i nekoliko antologija i panorama, te priređenih izdanja drugih pjesnika. U ovako mnogorodnom opusu našla se i najnovija zbirka katrena mahom ukrštene rime - 'Katrenik'", kaže žiri Brankovog kola.

Radmilo V. Radovanović (1957, Divin, kod Bileće), nagrađen je za knjigu poezije "Tezejev jav" ("Art print", Banjaluka - Klub umjetničkih duša, Mrkonjić Grad, 2019).

"Godinama prepoznatljiv, mada ne samo po tome, po čestoj upotrebi starogrčke i starorimske mitologije u pjesničke svrhe. Tako je i najnovija njegova knjiga, poslije dvadesetak dosad objavljenih, 'Tezejev jav', u dobrom svom dijelu zasnovana na takvom poetičkom konceptu. Ovo je jedna od najboljih Radovanovićevih knjiga koja sublimiše fantazmagorične slike zavičaja i djetinjstva, lepezu zazivane ljubavi prema mladoj ženi 'violinskog tijela' i mitsku amblematiku koju priziva i saziva lik iz naslova knjige", rečeno je u obrazloženju. Nagrade će laureatima biti uručene u martu na "Prolećnim Brankovim danima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije