Književnost

Praznik poezije u Trebinju

Praznik poezije u Trebinju
Foto: N.N. | Praznik poezije u Trebinju

​TREBINJE - Druženjem pjesnika Momčila - Moše Odalovića i Dejana Aleksića s učenicima osnovnih i srednjih škola, u Trebinju su u petak počele ovogodišnje, 50. "Dučićeve večeri poezije".

Pjesnici su, u okviru "Dučićevih večeri poezije", prvi put upriličili posjete osnovnim školama, svjesni, kako kaže Odalović, da će ovi mališani, kada u djetinjstvu zavole poeziju, u budućnosti biti njeni zaljubljenici i stalni gosti ove manifestacije.

"Sve što se radi na ovim 'Dučićevim danima' jeste nešto što je monumentalno, što je građevina u našoj duhovnosti i što se, a to je sasvim očigledno, u Dučićevom gradu od detinjstva neguje", kazao je Odalović nakon prve posjete trebinjskoj Osnovnoj školi "Jova Jovanović Zmaj" u Trebinju.

I Dejan Aleksić ukazao je na značaj razvijanja ljubavi prema poeziji kod osnovaca.

"Na ovaj način razvija se i kritička svest, jer bez čitanja to se ne može razviti. Tu je odgovornost i pisaca za decu, jer ono što stvaramo ne samo da utiče na obrazovni razvoj, već zapravo utičemo na ono što kasnije postaje suštinska potreba deteta, a to je da tu veštinu koju stekne u ranom detinjstvu koristi tokom celog života", istakao je on.

Centralni dan manifestacije, ove subote, počeće polaganjem cvijeća na spomenike Dučiću i Njegošu, uz prigodan recital na Trgu pjesnika, nakon čega u Narodnoj biblioteci Trebinje slijedi promocija monografije "Književnici i politika u Srpskoj kulturi 1804 - 2014", a zatim retrospektivna izložba fotografija i dokumenata "Milutin Milanković - život i djelo" u Muzeju Hercegovine.

Uveče će biti održana i svečana akademija "Dučićevih večeri poezije" "Kod kneza na balu", uz direktan prenos na programu RTRS-a.

U završnom programu manifestacije, ove nedjelje, na pjesničkoj večeri "Na Dučićevom putu", u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, svoje stihove kazivaće pjesnici: Radomir Andrić, Dejan Aleksić, Miljurko Vukadinović, Dragan Jovanović Danilov...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije