Književnost

Predrag Bjelošević: "Šušnjar" je opomena na zaborav i predugo ćutanje

Predrag Bjelošević: "Šušnjar" je opomena na zaborav i predugo ćutanje
Foto: N.N. | Predrag Bjelošević: "Šušnjar" je opomena na zaborav i predugo ćutanje

BANJALUKA - Predrag Bjelošević, pjesnik i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, ovih dana uveliko opravdava dva epiteta koja se u medijima pominju uz njegovo ime. Prvi epitet (pjesnik) koji je tu decenijama, Bjeloševića je početkom ovog mjeseca "zadužio" nagradom "Šušnjar", a drugi epitet (predsjednik) koji je tu nekoliko godina, duži ga organizacijom dvije predstojeće književne manifestacije - 54. "Kočićevog zbora" i 4. Međunarodnih susreta pisaca.

Više o svemu Bjelošević je govorio za "Nezavisne".

"Duboko u sebi osjećam književnu nagradu 'Šušnjar' i Međunarodne pjesničke susrete koji se organizuju tim povodom, kao opomenu svima nama, posebno onima koji pišu; na naš zaborav i  predugo ćutanje, o 5.500 nedužnih žrtava ustaškog terora počinjenog 1941. godine nad srpskim, jevrejskim i romskim stanovništvom, u selu Kuhari, Oštroj Luci i na širem području tadašnje opštine Sanski Most", kazao je Bjelošević o nagradi koja nosi uspomenu na žrtve ustaškog terora iz 1941. godine. Bjelošević je nagrađen za cjelokupan književni opus, sa naglaskom na zbirku pjesama "Snivačima, iz nesna", a nagrada mu je uručena u Oštroj Luci 2. avgusta, na godišnjicu pomenutog zločina.

U sjećanje na nevine žrtve Međunarodni književni susreti "Šušnjar 2019" ove godine održani su 44. put, a Bjelošević se ovim povodom sjetio da je kao mladi pjesnik bio gost prvog izdanja susreta. Bilo je to, sad već, daleke 1975. godine.

"Tada su na susretima govorili mnogi ugledni pjesnici toga vremena, uistinu dostojanstveno, među njima Dara Sekulić, Veljo Milošević, Abdulah Sidran, Ivan Kordić, Stevan Tontić i drugi, koje su sa svom svojom pažnjom opsluživali, željni i sami pažnje, nekolicina sanskih pjesnika među kojima i Stevanov bratić Jovo Tontić, Dušan Praća, Mihajlo Orlović, a koliko se sjećam Boro Kapetanović je bio na odsluženju vojnog roka. Bio je to za mene ujedno i prvi susret sa pjesnicima tog kraja koji danas zauzimaju visoko mjesto u bogatoj lepezi srpskog pjesništva", istakao je Bjelošević, koji je ovih dana zauzet paralelnom organizacjom dvije književne manifestacije. Grad Banjaluka, kao organizator "Kočićevog zbora", koji će biti održan od 19. do 25. avgusta, i ove godine Udruženju književnika Republike Srpske povjerio je organizaciju književnog dijela manifestacije.

"Mogu samo da kažem da će i ove godine u parku 'Petar Kočić' biti veče besjedništva, veče satire, veče mlađih pjesnika 'Na Kočićevom tragu' i veče drame.

Pred nama je književno druženje i u manastiru Gomionica, te svečana akademija. Tradicionalno, održaćemo i 'Kočićev dan' u Beogradu koji podrazumijeva niz programa, a centralni će biti književno veče u Francuskoj 7 u prostorijama Udruženja književnika Srbije", navodi Bjelošević. On najavljuje da će Banjaluka i u septembru biti domaćin književnicima iz desetak zemalja svijeta.

"Paralelno sa radom na organizaciji 54. 'Kočićevog zbora', Udruženje književnika Republike Srpske veoma užurbano priprema 4. Međunarodne književne susrete na kojima će se i ove godine predstaviti tridesetak učesnika iz svijeta među kojima i dosta pjesnika iz Republike Srpske i Srbije, a mogu već sada da kažem da će naši gosti biti ugledni pisci iz Rusije, Mađarske, Italije, Francuske, Bugarske, Poljske", riječi su Predraga Bjeloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije