Književnost

Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske
Foto: Srna | Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

BIJELJINA - U Bijeljini je večeras predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske koji je "lična karta" Srpske, a u naredna četiri toma, koliko ih je predviđeno, biće obuhvaćena sva naselja u svakoj od opština u Srpskoj, sa njihovim osobenostima.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović rekao je da Enciklopedija predstavlja naučni dokument u kojem je obrađeno 1.330 odrednica u vezi sa procesima, događajima i ličnostima važnim za istoriju Srpske.

Osnovni zadatak Enciklopedije je, kaže Kuzmanović, da prikaže i pokaže prošlost, sadašnjost, ali i da anticipira budućnost Republike Srpske i ovih krajeva, u kojima egzistira srpski, ali i drugi narodi koji su u njoj i koji su ostavili pozitivan trag.

Govoreći o dijelu ove enciklopedije koji se odnosi na Bijeljinu, Kuzmanović je rekao da je to grad koji je "zauzeo ponajviše prostora" u ovom kapitalnom djelu.

"Na 20-ak stranica govori se o Bijeljini, počev od istorijskog dijela do geografskih osobina, nadmorske visine. U ovom tomu popisano je 11 naseljenih mjesta, a u narednih četiri biće obuhvaćeno svo 61 naseljeno mjesto u gradu", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, uz značajnu pomoć domaćih ljudi posebno je urađeno desetak fotografija koje označavaju najznačajnija mjesta, institucije i pojedince.

"Enciklopedija koja je pred nama je i potvrda da smo sposobni da pokažemo svijetu da nismo nepoznata zemlja, da postojimo i da je život ovdje i ranije cvjetao. Kroz prošlost i sadašnjost obuhvaćeno je sve što se odnosi na nacionalnu, kulturnu, istorijsku i duhovnu baštinu na jezik, pismo, porijeklo, razvoj državnosti i velike ličnosti", rekao je Kuzmanović novinarima.

Predsjednik ANURS-a kaže da su svi podaci u Enciklopediji argumentovani i da su prošli cijelu proceduru dok nisu u potpunosti uređeni.

"Rad na Enciklopediji imao je nekoliko faza tokom kojih je imenovano 27 stručnih redakcija po naučnim oblastima i više od 300 spoljnih saradnika", rekao je Kuzmanović.

On je istakao da je tiraž prvog toma Enciklopedije Republike Srpske 2.000 primjeraka, od čega će 500 biti sačuvano za komplete sa narednim tomovima, a 500 će biti poklonjeno bibliotekama i institucijama.

Kuzmanović je najavio da će drugi tom Enciklopedije biti predstavljen na jesen iduće godine s obzirom na to da se dovršava priprema materijala.

On je izrazio zadovoljstvo što je na oktobarskom Sajmu knjiga u Beogradu, u konkurenciji 24 zemlje, među 1,1 milion naslova, Enciklopedija Republike Srpske dobila prvu nagradu kao izadavač godine.

Ovaj tom kapitalnog djela o Republici Srpskoj građani će imati priliku da nabave u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, a cijena jednog primjerka je 150 KM, dok je za građane predviđen popust od oko 50 odsto.

Akademik Dragoljub Mirjanić, generalni sekretar ANURS, rekao je da enciklopedije odražavaju stanje duha jednog naroda i njegove kulturne postavke.

"Ovo kapitalno djelo pojavilo se u pravom momentu, kada mnogi pokušavaju da prekroje istoriju. Enciklopedija je `lična karta` Republike Srpske, a u njoj će biti obrađena sva mjesta čak i ona koja su danas napuštena, jer treba da se zna da su bila naša", rekao je Mirjanić.

Promocija Enciklopedije Republike Srpske organizovana je u saradnji Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije