Književnost

Predstavljen roman "Ruža pod ledom" Mirka Demića

Predstavljen roman "Ruža pod ledom" Mirka Demića
Foto: Srna | Predstavljen roman "Ruža pod ledom" Mirka Demića

​U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" Bijeljina večeras je predstavljen roman "Ruža pod ledom" autora Mirka Demića o djetinjstvu provedenom u rodnom selu u Hrvatskoj.

Demić je rekao novinarima da je ovaj roman prošle godine objavilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Zagreba, te da je nakon toliko godina od kako je napustio Hrvatsku tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" na red došlo i to da napiše nešto o svom djetinjstvu u rodnom selu.

On je naveo da je naziv knjige porodična legenda.

"Bilo je zimsko doba, pradjedovi su mi pričali, jahao je jedan od naših predaka na konju. Konj je naišao na određeno mjesto kod izvora, zatrpano snijegom i ledom i nije htio da mrdne. Malo su raščistili - i pod ledom otkrili ružu. Zbog toga je ovaj moj predak doveo svoju familiju da živi i upravo tu pored ruže, podigne svoje selo", rekao je Demić.

On je dodao da nije imao ideju kako da završi roman, ali se ona rodila kada je na Badnji dan prošle godine iz njegovog zavičaja stigla fotografija od prijatelja.

"Pored moje prilično devastirane kuće bila je ruža, koju je moja majka zasadila i okalemila", naveo je Demić i dodao da mu je to dalo ideju za naziv romana o djetinjstvu.

Demić je rekao novinarima da Narodna biblioteka u Kragujevcu, čiji je direktor, i Narodna biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina sarađuju već sedam-osam godina i izrazio nadu da će ta saradnja biti nastavljena.

Direktor Narodne biblioteke "Filip Višnjić" Željana Arsenović rekla je novinarima da će ovo djelo uskoro objaviti i "Laguna" i da će tada veći broj čitalaca imati priliku dođe do njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije