Književnost

Predstavljen roman "Svijanje zjala" Miomira Milinkovića

Predstavljen roman "Svijanje zjala" Miomira Milinkovića
Foto: Srna | Predstavljen roman "Svijanje zjala" Miomira Milinkovića

U zvorničkom Domu omladine večeras je predstavljen roman "Svijanje zjala" autora Miomira Milinkovića iz Beograda.

Milinković je rekao novinarima da je ovo roman za mlade i o mladima, odnosno o adolescentskom dobu učenika jedne učiteljske škole u neimenovanom gradu u Srbiji 70-ih godina prošlog vijeka.

On je dodao da se radnja odvija u vrijeme kada nije bilo mobilnih telefona, računara i kada je televizija bila u povoju.

Prema njegovim riječima, u romanu se govori o tome kako su učenici tog vremena živjeli, kakav je bio odnos prema roditeljima i profesorima, o sukobu generacija, o njihovom društvenom i kulturnom životu, putovanjima.

Recenzent Tiodor Rosić naveo je da ovaj roman predstavlja prelaznu romanesknu formu između literature za djecu i odrasle.

Roman je za Republiku Srpsku objavljen u izdanju "As oglasa" iz Zvornika, dok je za Srbiju izdavač "Sunčani breg".

Direktor izdavačke kuće "As oglas" Dejan Spasojević istakao je da je roman "Svijanje zjala" bio proglašen za najbolji roman za mlade na šestim Drinskim književnim susretima u Zvorniku.

Miomir Milinković je bio redovni profesor književnosti i retorike na univerzitetima u Beogradu, Prištini i Kragujevcu. Autor je 40 knjiga i više od 250 književno-kritičkih i naučnih radova. Dobitnik je više književnih nagrada i priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije