Književnost

Predstavljen strip "Jasenovac tamna strana mraka"

Predstavljen strip "Jasenovac tamna strana mraka"
Foto: Srna | Predstavljen strip "Jasenovac tamna strana mraka"

U Kulturnom centru Gradiška večeras je predstavljen strip "Jasenovac tamna strana mraka" autora Slobodana Borjanovića, koji je na ovaj način želio da se prikaže golgotu srpskog naroda u ustaškom koncentracionom logoru.

U stripu je Borjanović obuhvatio period od Kozaračke ofanzive do proboja logora Jasenovac, u kojem je jednu od ključnih uloga imao glavni lik stripa Mile Ristić iz gradiškog sela Miljevići.

Predstavljanju stripa prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan, koji je istakao da su mnogi zaboravili da su Srbi žrtve, ali i pobjednici Drugog svjetskog rata, te da je na njima da pišu o svom stradanju i pobjedama.

"Nažalost, tek nam predstoji ozbiljno i odgovorno pisanje istorije, zasnovano na činjenicama", naglasio je vladika Jovan.

On je dodao da je strip sredstvo da se predstave istorijske činjenice, zbog čega je i ovaj Borjanovićev strip veoma važan i značajan.

Autor je ispričao da je na stripu radio oko dvije godine, a želja mu je bila da kroz crno-bijele crteže i istorijske činjenice oživi sjećanje na golgotu srpskog naroda, ne ublažavajući stravične zločine koje su počinile ustaše, posebno u logoru Jasenovac.

"Želja je bila da se istina prikaže i na ovaj način svima koji bi sada da nam pišu istoriju, a prekrajali su je i ranije", rekao je Borganović, dodajući da je i on potomak ustaških žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije