Književnost

Predstavljena antologija "Zlatni vek srpskog pesništva"

Predstavljena antologija "Zlatni vek srpskog pesništva"
Foto: Srna | Predstavljena antologija "Zlatni vek srpskog pesništva"

BANJALUKA - U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci večeras je promovisano drugo izdanje antologije "Zlatni vek srpskog pesništva", u kojem je se nalaze pjesme 33 autora.

Priređivač antologije Selimir Radulović rekao je da se zlatni vijek pjesništva u naslovu odnosi na vijek koji je dao velike srpske pjesnike, od Laze Kostića do Dragana Jovanovića Danilova.

"Ovo nije hrestomatija, niti presjek, ovo je knjiga koja se grana i snaži od pesme do pesme, te od pesnika do pesnika", rekao je Radulović novinarima.

On je napomenuo da istinom opsjednut savremeni pjesnik opominje savremenog čovjeka da je svoju kuću okrenuo naopako, te da je treba postaviti na pravi način.

"Načela kojih sam se držao pri izboru pesnika bila su da se kod njih pokaže ta linija mitotvorstva, te da se vidi da na relevantan način komuniciraju sa riznicom starih stihova i da postoji pesnička snaga", rekao je Radulović.

On je naveo da je ovo drugo izdanje, koje je dopunjeno stihovima još osam pjesnika u odnosu na prvo, koje je objavljeno 2010. godine.

Jedan od govornika na promociji i pisac Đorđo Sladoje istakao je značaj antologije jer se u njoj nalaze najbolje pjesme pojedinih pjesnika iz različitih perioda, te samim tim govori o važnim stvarima do kojih savremenom čovjeku nije pretjerano stalo.

"Poezija oduvijek postavlja važna pitanja smisla života, te simbolički osmišljava život i onome ko je čita proširuje vidike i otkriva bolju i ljepšu stranu života", rekao je Sladoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije