Književnost

Predstavljena antologija pjesama o Branku Radičeviću

Predstavljena antologija pjesama o Branku Radičeviću
Foto: Ustupljena fotografija | Predstavljena antologija pjesama o Branku Radičeviću

SREMSKI KARLOVCI - Antologija pjesama o Branku Radičeviću "Ao, danče, ala si mi beo" predstavljena je u Karlovačkoj gimnaziji, u sklopu "Prolećnih Brankovih dana 2024", povodom 200. godišnjice rođenja velikog pjesnika, navode iz kulturne institucije "Brankovo kolo".

Antologiju je priredio Nenad Grujičić, pjesnik i predsjednik "Brankovog kola", a u nju je uvršteno 149 pjesnika koji su pisali o Radičeviću od sredine 19. vijeka do danas.

"U znaku ovakvog divnog čuda, nastupili su savremeni pesnici zastupljeni u cvetniku. Sa velikom inspiracijom govorili su svoje pesme i poneko kratko slovo posvećeno najčuvenijem đaku Karlovačke gimnazije Aleksiju Branku Radičeviću. Nisu prestajali aplauzi mlade karlovačke i redovne publike kojoj je bio namenjen ovaj nesvakidašnji program", navode iz "Brankovog kola".

Dodaju da su svoje pjesme, zastupljene u antologiji, čitali savremeni pjesnici Milan Živanović, Dragica Stojanović, Damir Malešev, Perica Markov, Jelena Aleksić, Nikola Rausavljević, kao i Milan Rakulj, novinar "Nezavisnih novina".

Zatim su Katarina Škrbić, Danilo Jovanović, Anđela Martinović i Ana Gojković govorili pjesme o Radičeviću iz pera Petra Petrovića Njegoša, Alekse Šantića, Desanke Maksimović, Skendera Kulenovića, Branka Ćopića, Raše Perića, Borislava Mihajlovića Mihiza i Nenada Grujičića.

"Značaj ovakvog projekta je što slavi Branka Radičevića kao pesnika koji i danas živi u primerima savremenih kompozitora, na primerima sveprisutnog pesnika po nazivima ulica, ustanova kulture, po broju nagrada sa njegovim imenom", istakao je Rastko Lončar, urednik ove antologije.

Grujičić je kazao da ga pohodi osjećanje prolaznosti i smrtnosti, naspram takvih životnih intervala, kojima smo svi oivičeni i determinisani na ovom svijetu i da je zato važno pokloniti se vječitom mladiću srpske poezije, Branku, koji se čvrsto utvrdio u vremenu i prostoru srpskoga jezika i evropske poezije romantizma. 

"Milan Gromović antologiju je povezao sa Grujičićevom ranom knjigom o Branku i ukazao na žanrovsku zagonetnost ovakve knjiga koja se kreće između antologije, hrestomatije, almanaha ili zbornika, a onda pronalazi srećan naziv - cvetnik. Istakao je da je Grujičić institucionalno važan kao uticajan pesnik i kulturni poslenik, što podržava mlade i objavljuje im vredne knjige u 'Brankovom kolu'", saopštili su organizatori.

Dodaju da je na kraju promocije, u prepunoj sali Karlovačke gimnazije, đacima darivana antologija "Ao, danče, ala si mi beo", koju su osim autora, potpisivali i zastupljeni pjesnici, te da je po izjavama publike ovo bio događaj koji se pamti, koji osvježava i raduje, gdje je svako sa nesvakidašnjeg pjesničkog podneva za Svjetski dan poezije otišao kući sa izuzetno vrijednom knjigom u naručju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije