Književnost

Predstavljena knjiga Dejvida A. Norisa o ratovima na Balkanu

Predstavljena knjiga Dejvida A. Norisa o ratovima na Balkanu
Foto: Ilustracija | Predstavljena knjiga Dejvida A. Norisa o ratovima na Balkanu

Promocija nove knjige Dejvida A. Norisa "Duhovi kruže Srbijom: Književno predstavljanje istorije i rata" održana je u utorak, a autor je istakao da opsjednutost istorijom i "vraćanje duhova" nije karakteristično samo za Balkan.

"Nekada se čini da je sve što se dešava ovdje samo ovdje, ali nije tako. Kada sam počeo da pišem palo mi je na pamet kako svaki narod stvara ratnu viziju svakog rata na svoj način, razlikuju se ikonički detalji, ratni mitovi", navodi Noris.

Ovo je prva studija jednog stranog autora čija je tema srpska književnost posljednje dvije decenije dvadesetog vijeka i njen pogled na ratove i sukobe, Drugi svjetski rat, građanski ratovi i raspad Jugoslavije i NATO bombardovanje Srbije, a autor kaže da se apsurdnost ratnih sukoba naročito vidi u književnosti o bombardovanju.

"Želio sam da stavim novu istorijsku prozu i ratnu književnost u jedan komparativni okvir. Velika ratna stradanja nemaju mnogo smisla kada se o njima govori u brojkama, tek priče o individulanim sudbinama približavaju užase rata onima koji o njima slušaju ili čitaju", kaže Noris.

Dodaje, da studija koju je napisao nije istorijski pregled srpske književnosti sa kraja dvadesetog vijeka, već analiza jednog niza književnih struktura i motiva i njihovih efekata na pripovedačku prozu tog razdoblja.

Istraživač saradnik u Institutu za književnost i umetnost Milan Miljković naveo je da je društveno-politički kontekst razlaz sa politikom Sovjetskog saveza, dok je kulturni kontekst oblikovan uticajem takvih političkih prilika na formiranje književnog života.

"Vrijednost ove knjige je, po meni, visoka komunikativnost, ona može biti namijenjena i širokoj publici, a ne samo onima koji se bave književnošću. Još jedna vrijednost su i mali komparativni izleti sa književnošću u drugim dijelovima Evrope", naveo je Miljković.

Dejvid A. Noris je u svojoj karijeri usmjeren ka istraživanju Balkana, 2002. godine obajvio je knjigu "Balkanski mit", a nju je kao i novu knjigu "Duhovi kruže Srbijom: Književno predstavljanje istorije i rata" objavila "Geopoetika". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije