Književnost

Predstavljena knjiga "Dubine" Đurđice Gajić

Predstavljena knjiga "Dubine" Đurđice Gajić
Foto: Srna | Predstavljena knjiga "Dubine" Đurđice Gajić

SREBRENICA - U Narodnoj biblioteci u Srebrenici danas je predstavljena knjiga poezije "Dubine", autora Đurđice Gajić.

Knjiga je predstavljena u okviru 17. kulturno-sportske manifestacije "Dani Srebrenice".

Gajićeva je rekla da joj je ovo prva knjiga, da je poeziju počela da piše spontano u trenucima inspiracije i da su pjesme objavljene u ovoj knjizi nastale u posljednjih deset godina.

Ona je objasnila da su pjesme različite tematike, od nostalgičnih zavičajnih, ljubavnih do pjesama o majci, djeci.

"U ovim pjesmama nalaze se moji korijeni, sjećanja, doživljaji, zavičaj, koje osjećam u ličnim dubinama i po tome sam i naslovila ovu knjigu", dodala je Gajićeva.

Ona je navela da je vremenom shvatila da je pisanje oslobađa od neke vrste straha, koji mnogi imaju u današnje vrijeme raznih izazova, kriza i opasnosti.

Govoreći o poeziji Gajićeve, recenzent Nihad Mešić je pročitao nostalgičnu zavičajnu pjesmu o Glini, gdje je Gajićeva rođena i odakle je izbjegla tokom rata u Hrvatskoj, a koja je stradala i u zemljotresu prije par godina.

"Ovdje se osjećaju posebne emocije, nostalgija za izgubljenim i stradalim zavičajem, rodnom kućom, ali je to univezalna pjesma koja odslikava doživljenu sličnu sudbinu velikog broja ljudi i mjesta u svijetu", istakao je Mešić.

On je ocijenio da se u ovoj knjizi posebnu ističu pjesme o ljubavi i rodnom kraju, koji je bila prinuđena da napusti, ali ne i da ga zaboravi.

Direktor Izdavačke kuće "Asoglas" iz Zvornika Dejan Spasojević naglasio je da je riječ o vrijednom štivu, originalne tematike i stila pisanja i da je njegova izdavačka kuća sa zadovoljstvom objavila ovo djelo još jednog zavičajnog pisca, budući da Gajićeva živi u Zvorniku.

Prije promocije knjige, u okviru manifestacije organizovan je dan otvorenih vrata u obdaništu "Poletarac" i turnir u odbojci za žene.

Sutra je na programu dan sportskih aktivnosti, odnosno Sportske igre mladih BiH te promocija 14. broja časopisa za kulturu, umjetnost i književnost "Srebrni vijenac" i obilježavanje pet godina od objavljivanja prvog broja ovog glasila, čiji je priređivač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz ovog mjesta.

Za sutra najavljeni koncert Željka Samardžića odgođen je za 16. jun, zbog padavina koje su posljednjih dana svakodnevne u Srebrenici.

Tradicionalna, 17. kulturno-sportska manifestacija "Dani Srebrenice" otvorena je 26. maja, trajaće do 6. juna i sadrži veliki broj kulturnih i sportskih aktivnosti.

Organizator ove manifestacije je opština Srebrenica uz sponzorstvo nekoliko privrednih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije