Književnost

Predstavljena knjiga "Hristova jagnjad" Aćima Todorovića

Predstavljena knjiga "Hristova jagnjad" Aćima Todorovića
Foto: Srna | Predstavljena knjiga "Hristova jagnjad" Aćima Todorovića

ZVORNIK - Knjiga "Hristova jagnjad" koja govori o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku, autora Aćima Todorovića, predstavljena je večeras u zvorničkom Domu omladine.

"Knjiga je stradalnička čitanka srpskog naroda u 20. vijeku. Imao sam želju da većinu događaja pretočim u poeziju srpskog naroda, ali nisam mogao sve jer smo, nažalost, bogati našim stradanjem", rekao je Todorović Srni.

Todorović, koji je i potpredsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, rekao je da je ova knjiga na neki način i zavještanje kako bi srpski narod uvijek podsjećao na stradalničke događaje iz 20. vijeka.

Na književnoj večeri, predstavljena su i druga djela Todorovića, koji je autor desetak knjiga - "Glava na ramenu", "Jauk grobne tišine", "Zamah nad životom", "Duša mirotoči", "Na usni kap meda" i druge.

On je naveo da su njegove knjige bazirane na promovisanju identiteta srpskog naroda, na rodoljublju, vjeri, životu i ljubavi.

Recenzent Momčilo Golijanin napisao je da poetska zbirka "Hristova jagnjad" Aćima Todorovića nudi buket pjesama u društvu piščevog krucijalnog djela "Sonetni vijenac".

"Možda je grijeh izdvajati nešto iz ove cjeline jer je ova zbirka simbioza bola i ljepote. Sve su pjesme, počev od `Sonetnog vijenca` izniklog na Jasenovcu, kao što su nicali kosovski božuri na kosovskom krvoliptalištu, do posljednje, natopljene krvlju", kaže Golijanin.

On dodaje da su sve one posvećene srpskim stradalnicima u proteklom anatemisanom vijeku i sve izazivaju bol u dušama čitalaca.

Todorović je član Udruženja književnika Srbije, živi i radi u Vlasenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije