Književnost

Predstavljena knjiga "Od sumraka do vaskrsenja Lovćena"

Predstavljena knjiga "Od sumraka do vaskrsenja Lovćena"
Foto: Srna | Predstavljena knjiga "Od sumraka do vaskrsenja Lovćena"

ZVORNIK - U Zvorniku je večeras predstavljena knjiga "Od sumraka do vaskrsenja Lovćena", autora i priređivača Ranka Gojkovića sa kolegama iz Upravnog odbora Pravoslavne fondacije.

Gojković je rekao novinarima da je pitanje Njegoševe kapele na Lovćenu, koji je bio srpski Olimp, veoma značajno identitetsko pitanje.

Podsjećajući da su Njegoševu kapelu na Lovćenu srušili Austrougari za vrijeme Prvog svjetskog rata, Gojković je rekao da je na neki način Njegoševo prokletstvo do današnjeg dana na Crnoj Gori sve dok se mošti crnogorskog vladara i vladike ne vrate u svoje prirodno počivalište u crkvu.

Gojković je istakao da je Njegoš bio pravoslavni epsikop i njegovo je mjesto u lovćenskoj kapeli, a "nikako u nekom masonskom mauzoleju, čudovištu koje je napravljeno protiv volje srpskog naroda".

"Sigurno je da ovo nepočinstvo /predsjednika Crne Gore/ Mila Đukanovića ne bi sve ove godine bilo moguće u Crnoj Gori da nije bilo takve situacije sa Njegoševom kapelom na Lovćenu", rekao je Gojković.

On je istakao da se najvrednije misleće u srpskom narodu našlo u knjizi "Od sumraka do vaskrsenja Lovćena" i naglasio da je vladika i vladar Njegoš obavezao Crnogorce da ga sahrane u njegovoj crkvi na Lovćenu koju je sam podigao 1846. godine, a koju su kao simbol pravoslavnog srpstva austrougarske okupacione snage rušile 1916, a italijanske 1942. godine.

"To je moja potonja želja, koju u vas ištem da je ispunite – ako mi ne zadate Božiju vjeru da ćete tako učinjet kako ja hoću, onda ću vas ostaviti pod prokletstvom, a moj poslednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vam na dušu", citirao je Gojković riječi kojima je Njegoš obavezao Crnogorce da ga sahrane u crkvi na Lovćenu.

Reditelj i član Upravnog odbora Pravoslavne fondacije Dragan Elčić rekao je da je u okviru ove knjige napisao tekst pod naslovom "Njegošev amanet ili prokletstvo – ideološki mrak na Lovćenu" koji sa umjetničkog aspekta vjere i umjetnosti analizira ulogu i vladavinu Petra Petrovića Njegoša.

"Drago mi je da predstavljanje ove knjige počinje u Zvorniku sa velikom idejom koja traje godinama da se otvori priča vezana za Lovćen i crkvu Petra Petrovića Njegoša", rekao je Elčić i dodao da se u okviru te cjelokupne pripreme, osim knjige, priprema i film o istoj temi.

Elčić, koji je i dekan Akademije umetnosti u Beogradu, naglasio je da se, sticanjem okolnosti, u posljednje vrijeme otvorilo dosta rasprava o toj temi u kojoj su dodirnuti neki elementi koji su do sada bili manje ili potpuno nepoznati.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović izrazio je zadovoljstvo što se knjiga "Od sumraka do vaskrsenja Lovćena" predstavlja večeras u Zvorniku, baš na dan kada bi se, da nije pandemije virusa korona, održavala Svetosavska akademija posvećena prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi.

Podsjetivši da se u Zvorniku tradicionalno održavala manifestacija "Svetosavska nedjelja" punih 28 godina, Stevanović je rekao da je predstavljanjem ove knjige u Zvorniku upriličen divan događaj sa eminentnim autorima.

Stevanović je naglasio da Zvornik i Lovćen imaju malu, ali jaku vezu, jer je na Đurđev Gradu iznad Zvornika sagrađena mala crkva kao replika Njegoševe kapele na Lovćenu, što ova dva mjesta istinski povezuje.

Knjiga "Od sumraka do vaskrsenja Lovćena" izašla je u izdanju Pravoslavne fondacije.

Pravoslavna fondacija je po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija osnovana na Pokrov Presvete Bogorodice 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije