Književnost

Predstavljena knjiga "Šarena ptica" Vinke Borovine

Predstavljena knjiga "Šarena ptica" Vinke Borovine
Foto: Srna | Predstavljena knjiga "Šarena ptica" Vinke Borovine

ZVORNIK - U zvorničkom Domu omladine predstavljena je sinoć zbirka pjesama "Šarena ptica" autora Vinke Borovine sa Nišića, koja živi i radi u Bijeljini.

Predstavljajući svoju knjigu zvorničkoj publici Borovina je rekla Srni da je ova knjiga nastajala najmanje dvadesetak godina.

"Većina tih pjesama inspirisana je emocijama koje su se odnosile na odlaženja, rastajanja, nesnalaženja, dobrovoljnog i nedobrovoljnog napuštanja prostora i ljudi i svega što čovjek u datom vremenu ima tu za sebe i oko sebe", rekla je Borovina.

Ona je dodala da je poslije toliko godina nastajanja ove zbirke skupila hrabrost, pa je sve pjesme spakovala na jedno mjesto, koje je sada dostupno čitaocima.

Ističući da je osnovni motiv ove zbirke njen zavičaj Nišići, Borovina je rekla da je naslov zbirke "Šarena ptica" simbol širine, slobode, leta u visine, leta pod oblake, ali i pada, što život čini nepredvidivim i, naravno, izazovnijim.

Recenzent Miro Pejić rekao je da je pjesnikinja sa manjim prekidima i promjenjivim intenzitetom ispisivala stranice, prenoseći na papir svoja osjećanja, slutnje, očekivanja, ali i predskazanja, snove, kao i viđenja određenih doživljaja, događaja, stanja i pojava.

"Rukopis `Šarena ptica` Vinke Borovine sadrži veoma melodične, jezički iskristalisane pjesme izuzetne umjetničke vrijednosti, neobično uspješno rimovane, sa jedinstvenim epitetima, poređenjima i metaforama te istančanom deskripcijom", rekao je Pejić.

Zbirku pjesama "Šarena ptica" objavila je zvornička izdavačka kuća "ASoglas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije