Književnost

Predstavljena knjiga "Sećanja" Vase Čubrilovića

Predstavljena knjiga "Sećanja" Vase Čubrilovića
Foto: Srna | Predstavljena knjiga "Sećanja" Vase Čubrilovića

GRADIŠKA - Autobiografska knjiga "Sećanja" Vase Čubrilovića, najmlađeg učesnika sarajevskog atentata, srpskog istoričara, političara i akademika, predstavljena je u Kulturnom centru u Gradišci.

Priređivač knjige, istoričar Vasilije Krestić iz Beograda, naveo je da je knjiga nastala iz rukopisa koje je Čubrilović testamentarno ostavio Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti i o kojima nikada nije govorio, te da je kao njegov đak osjećao obavezu da sabere sve te rukopise i pretoči ih u knjigu.

Krestić je naglasio da je ova knjiga značajan istorijski izvor jer je Čubrilović imao šta da kaže o svom učešću u Sarajevskom atentatu, u politici između dva svjetska rata, ali i o drugim dešavanjima i Gradišci, kao njegovom rodnom kraju.

Izdavač knjige Manojlo Manjo Vukotić, direktor beogradske Izdavačke kuće "Vukotić media", rekao je da je s razlogom odlučeno da "Sećanja" budu prvo predstavljena u Čubrilovićevom rodnom gradu, te naveo da je u ovom djelu autor prvi put detaljno iznio istorijske činjenice.

"Čubrilović smatra da bi Prvi svjetski rat izbio i da nije bilo atentata, te da Srbija nije učestvovala u njegovoj pripremi. Takođe, za organizatora atentata ne smatra `Mladu Bosnu`, nego govori o širem narodnom jugoslovenskom pokretu", naveo je Vukotić.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić naglasio je da knjiga "Sećanja" donosi do sada nedostupne činjenice, koje će pomoći da rasvjetljavanju mozaika perioda prelaza iz 19. u 20. vijek i šta se tada dešavalo u Gradišci, što je Čubrilović i opisao u prvih 100 strana svojih memoara.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je Gradska uprava podržala projekat izdavanja knjige Vase Čubrilovića, te da je to dio opredjeljenja - da javnosti bude prikazana uloga porodice Čubrilović u srpskoj istoriji i vrati sjećanje na ličnosti koje su svojim djelom zadužile Gradišku.

Predstavljanju knjige "Sećanja" Vase Čubrilovića, o kojoj je još govorila predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradiška Radana Vila Stanišljević, prisustvovali su ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, narodni poslanici iz Gradiške, predstavnici gradskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve, te brojni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije