Književnost

Predstavljena knjiga i priređena izložba o kozaračkom kolu

Predstavljena knjiga i priređena izložba o kozaračkom kolu
Foto: Srna | Predstavljena knjiga i priređena izložba o kozaračkom kolu

U Gradišci je danas predstavljena knjiga "Bajka o čarobnom kolu" autora Darija Drinića i priređena izložba o kozaračkom kolu, kao dio aktivnosti kandidovanja ove igre za UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković podsjetila je da je Srpska od 2009. godine na listu UNESKO-a upisala Zmijanjski vez, branje trave ive na Ozrenu i tradicionalni uzgoj konja lipicanera.

Ona je rekla novinarima da je trenutno u fazi razmatranja Nevesinjska olimpijada, a da bi nominacija kozaračkog kola koju je iniciralo Kulturno-umetničko društvo "Kolovit" iz Gradiške trebala da bude razmatrano 2026. godine.

Đakovićeva je istakla da je proces nominacije veoma bitan jer se kroz brojne aktivnosti promoviše i čuva kozaračko kolo kao važan dio kulturnog nasljeđa.

Drinić je izjavio da je "Bajku u čarobnom kolu" napisao da bi mlađim generacijama približio kozaračko kolo koje po načinu igranja nosi univerzalnu poruku o slobodi što je vijekovna težnja Srba.

Osim knjige i izložbe koju su priredili Bojan Vujinović i Mirko Borjanivić, predstavljena je i bojanka o kozaračkom kolu.

Ilustraciju za knjigu radila je banjalučka umjetnica Nataša Konjević, čija se ilustracija pod nazivom "Kulturno nasljeđe" našla u ponudi "Pošte Srpske", kao poštanska markica.

Takođe, njen rad se nalazi i na muralu koji je 2021. godine oslikan u Gradišci.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natasa Konjevic (@konjo.art)

Ona se tom prilikom svima zahvalila što su prepoznali njen rad, te joj istakli tu čast da se upravo njena ilustracija nađe na poštanskoj markici.

"Ja sam se malo rasplakala, jer je neopisiva čast gledati poštansku marku na kojoj je moja ilustracija i moje ime", napisala je ona na instagramu.

Konjevićeva se zahvalila KUD-u Kolovit na saradnji, ali i svim ostalim koji su pokrenuli inicijativu da se jedna od njenih ilustracija nađe na poštanskoj markici.

Murali ove talentovane umjetnice mogu se vidjeti u gradovima širom BiH, a prošle godine u avgustu, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu, završila je jedan koji krasi zgradu u ulici Kralja Alfonsa u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije