Književnost

Predstavljena knjiga za djecu "Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem"

Predstavljena knjiga za djecu "Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem"
Foto: Srna | Predstavljena knjiga za djecu "Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem"
Srna

Književni klub "Luča" iz Vlasenice organizovao je danas u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u ovoj opštini promociju knjige za djecu "Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" autora Aleksandre Mihajlović iz Beograda.

Mihajlovićeva je izjavila novinarima da je ovo edukativna i interaktivna knjiga o najvećem srpskom junaku Marku Kraljeviću koja omogućava različitim generacijama da se upoznaju o istorijskim okolnostima i narodnim predanjima, ali i da upotrijebe svoju kreativnost.

"Mi imamo pogrešnu percepciju o tome šta znači viteštvo. Marko Kraljević je bio vitez, a viteštvo podrazumijeva da pomažemo slabijima od sebe i to djecu treba naučiti - kodeksu životnog ponašanja. To su istorijski termini koji treba da budu usvojeni jer srednji vijek nije bio mračan, bio je prebogat i sve što imamo najznačajnije iz umjetnosti, književnosti i obilje arhitekture potiče odatle", navela je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva, koja je profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Pančevu, kaže da su đaci bili inicijatori da napiše ovu knjigu.

"Kada dođu u prvu godinu treba da imamo ozbiljan pristup tradiciji - usmenoj, pisanoj, istorijskoj", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da joj je cilj da svi zajedno grade priču i nauče mnogo više o istorijskim činjenicama iz tog perioda.

"Posebno mi je zanimljiv komentar majki koje pišu da su neke stvari obnovile, a neke naučile iznova, zato što se ovaj period radi u školi. Marko Kraljević je zastupljen u školskom gradivu, u epskim narodnim pjesmama, a pominju se i Mrnjavčevići, ali se nikako ne spajaju kockice naše sveukupne istorije", kaže Mihajlovićeva.

Ona je navela da je knjiga napisana da bi se svima približio taj period, te da sadrži mnogo kvizova u kojima se ne dobijaju poeni nego perperi koji su bili novac u srednjem vijeku.

Predsjednik književnog kluba "Luča" Aćim Todorović izjavio je novinarima da su djeca oduševljena ovom knjigom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije