Književnost

Predstavljena monografija Drugog krajiškog korpusa

Predstavljena monografija Drugog krajiškog korpusa
Foto: Srna | Predstavljena monografija Drugog krajiškog korpusa

BANJALUKA - U Banjaluci je večeras, povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske, promovisana monografija Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske o borbenim dejstvima ove operativne jedinice.

Jedan od autora monografije, penzionisani general Dušan Kukobat, koji je jedno vrijeme obavljao dužnost načelnika štaba Drugog krajiškog korpusa, rekao je da je osnovni motiv izrade monografije bio da se kaže istina o ovoj jedinici.

Kukobat je rekao da monografija obuhvata period od formiranja Korpusa do završnih operacija i gubitka zone odgovornosti u jesen 1995. godine, kada je uslijedio napad daleko brojnijih neprijateljskih snaga i povlačenje jedinice sa teritorije zone odgovornosti.

On je podsjetio da je zona odgovornosti Drugog krajiškog korpusa bila od Bihaća, Krupe na Uni, Petrovca, Drvara, Ključa, Glamoča, Grahova do Kupresa.

"Stradalo je više od 2.000 boraca. Nažalost, nismo uspjeli sastaviti spisak poginulih boraca, jer još nije verifikovan na pravi način. Nismo htjeli da se upuštamo u rizik da izostavimo ijednog, a kamoli desetine poginulih. Zato monografija ne sadrži spisak poginulih", istakao je Kukobat.

Izdavač monografije je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, čiji je direktor Milorad Kojić izrazio zadavoljstvo što je ovakva monografija ugledala svjetlost dana i što je promovisana uoči obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske.

On kaže da je ovo druga monografija ovog tipa.

"Do sada je jedino bila izdata monografija Hercegovačkog korpusa. Mislim da je ovo put kojim treba da ide Centar, ali i drugi, kako bi bile objavljene monografije svih korpusa i jedinica Vojske Republike Srpske, jer se time čuvaju od zaborava svi oni koji su dali doprinos da mi možemo slobodno da živimo", rekao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije