Književnost

Predstavljena monografija Srpsko hrišćansko nasljeđe Amerike

Predstavljena monografija Srpsko hrišćansko nasljeđe Amerike
Foto: Srna | Predstavljena monografija Srpsko hrišćansko nasljeđe Amerike

BANJALUKA - U Banjaluci je večeras predstavljena monografija 200 godina Srpske pravoslavne crkve u Americi - Srpsko hrišćansko nasljeđe Amerike, koja donosi istorijsko, duhovno i umjetničko prisustvo pravoslavne dijaspore u Americi.

Monografiju je povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve priredio Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoamerički Maksim, koji je istakao da ona vizuelno prikazuje svu ljepotu i draž značenja biti Srbin u svijetu.

"Knjiga na 1.008 strana sadrži galaksiju naših hramova, prikazanih kroz fotografije i istorijske tekstove. Monografija sadrži sve ono što smo mi dokumentovali na reprezentativan način, razumljiv Amerikancima, na engleskom jeziku", rekao je episkop Maksim novinarima prije početka promocije.

Prema njegovim riječima, ovom monografijom snažno je pokazano kako su srpski iseljenici u Americi i Kanadi sačuvali hrišćansku vjeru i svetosavsku svijest, zahvaljujući Crkvi.

On je podsjetio da je prije ove objavljena i monografija Srpsko-hrišćansko nasljeđe Kosova i Metohije, te da je ona naišla na dobar prijem Amerikanaca, koji su bili oduševljeni ljepotom crkava i hramova na tom području.

"Vjerujem da je će slično biti i sa ovom monografijom koju ćemo promovisati širom Amerike", rekao je episkop Maksim.

Monografija Srpsko hrišćansko nasljeđe Amerike u tvrdom povezu na 1.008 strana donosi 1.025 fotografija najznačajnijih istorijskih ličnosti, crkava, manastira, fresaka, ikona i drugih umjetničkih predmeta.

Sadrži tekstove istaknutih istoričara, teologa i umjetnika, uz obilje istorijskih činjenica i bogati ilustrativni materijal.

Monografija dokumentuje istorijski i duhovni identitet srpskog naroda u Americi i služi kao znamenje sadašnjim i budućim generacijama Srba da osiguraju trajanje svog nasljeđa.

Promociji u Kulturnom centru Banski dvor prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije