Književnost

Predstavljeno drugo kolo Kritičkog izdanja djela Ive Andrića

Predstavljeno drugo kolo Kritičkog izdanja djela Ive Andrića
Foto: Ilustracija | Predstavljeno drugo kolo Kritičkog izdanja djela Ive Andrića

Drugo kolo Kritičkog izdanja djela Ive Andrića, u pet knjiga, koje obuhvata pripovijetke koje pisac nije uvrstio u zbirke, one koje su nastajale poslije 1960. godine, kada je objavljena posljednja zbirka, kao i one koje su ostale u rukopisu, predstavljeno je danas u Zadužbini Ive Andrića.

Knjigu 6 čine kritički priređene pripovijetke nastale od 1914. do 1941. godine (priredio doc. dr Milan Aleksić), knjigu 7 čine pripovijetke nastale od 1946. do 1948. (priredila prof. dr Zorica Nestorović), a knjigu 8 (priredio msr Milan Potrebić) i knjigu 9 (priredile dr Livija Ekmečić, msr Marija Blagojević i prof. dr Zorica Nestorović) pripovijetke nastale od 1949. do 1960, dok su u knjizi 10 kritički priređene pripovijetke nastale od 1961. do 1975. (priredila msr Milica Ćuković).

Rukovodilac projekta i urednik, prof. dr Zorica Nestorović, kaže da je korpus odabran za Drugo kolo specifičan po tome što obuhvata pripovetke koje su objavljene samo u periodici, zatim pripovijetke koje su objavljene u periodici i izvorima iz piščevih pripovijedaka, potom pripovijetke objavljene u periodici, izvorima i sabranim djelima i na kraju one koje su ostale u rukopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije