Književnost

Preminuo akademik Boško Petrović

Preminuo akademik Boško Petrović
Foto: N.N. | Preminuo akademik Boško Petrović

​Akademik Boško Petrović, inženjer građevinarstva, preminuo je u 93. godini u Londonu, saopšteno je danas iz Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Petrović je rođen 1926. godine u Aleksincu, a odrastao je i školovao se u Beogradu.

Doktorirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1977. godine braneći tezu "Ponašanje skeletnih zgrada od prednapregnutog betona pod dejstvom zemljotresa".

Stručnu karijeru počeo je kao saradnik akademika Branka Žeželja, radeći na uvođenju i razvoju prednapregnutog betona u Jugoslaviji.

Veliki dio istraživačkog rada obavljao je na Institutu za ispitivanje materijala Srbije u Beogradu, a predavao je na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Za dopisnog člana SANU izabran je 1985, a za redovnog 2006. godine.

Akademik Petrović bio je član mnogih organizacija među kojima su Jugoslovensko društvo za prednapregnuti beton, Društvo inženjera i tehničara SR Srbije, Međunarodna federacija za prednaprezanje FJP i Evropski komitet za zemljotresno inženjerstvo.

Dobitnik je bronzane plakete za životno djelo 2001. godine Jugoslovenskog društva građevinskih konstruktora, Nagrade Saveta za nauku i kulturu NR Srbije, Ordena rada trećeg stepena i Ordena rada sa zlatnim vijencem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije