Književnost

Preminuo čuveni književnik porijeklom iz BiH

Preminuo čuveni književnik porijeklom iz BiH
Foto: Screenshot YouTube | Preminuo čuveni književnik porijeklom iz BiH

BEOGRAD - Književnik Rajko Lukač preminuo je juče u 72. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Rajko Lukač bio je plodan književnik, pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, pisac knjiga za djecu, prevodilac i član Srpskog književnog društva.

Lukač je rođen 3. marta 1952. godine u Međeđi kod Kozarske Dubice, gdje se i školovao. Poslije prve godine na Filozofskom fakultetu u Zadru, studije je nastavio na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje je diplomirao na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti.

Od 1971. godine živi u Beogradu, gdje se profesurom bavio nekoliko mjeseci, a bio je i novinar, urednik i voditelj književne tribine, savetnik za književnost, saradnik i urednik u nekoliko izdavačkih kuća…

Objavio je brojne knjige poezije, kao i one za decu, među kojima su "Plavuša i putnik", „Spiralno stepenište", "Relikvijar", "Zapisi iz podzemnog prolaza", "U traganju za izgubljenim čitaocima", "Hvalisavko u kopačkama od sedam milja", "Zajednički epitaf" i poslednja "Večera za kečere" pre dve godine, odnosno "U(r)aaa maturaaa" prošle, 2023.

Iza sebe je Lukač ostavio i romane "Čipkarska škola", "Ljetne sante", "Božji ugodnici, u dva toma", "Arhivske grobnice", "Hroničar", "Zvono nad međama", "Divit i rukopisi", za koji je dobio nagradu "Janko Veselinović". Prošle godine objavio je djelo "Curriculum vitae".

Pisao je i romane za mlade i djecu, a objavljivao i knjige priča, kao i one drama i scenarija. Takođe, pisao je književnu i filmsku kritiku, putopise, feljtone, eseje, radio intervjue sa umjetnicima, prevodio sa makedonskog jezika, a pjesme i priče su mu, za života, bile zastupljene u dvadesetak antologija srpske pozije i proze.

(Nova.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije